Bilder från Skyddsnätets workshops

Lokala föreningar i Husby samlar sig för krisberedskap tillsammans med boende i området. Resursinventering, utbildningar i första hjälpen hjälpen vid skjutningar och dialog med den nya stadsdelen ska stärka lokalsamhället.

Folkets Husby, Upprustningen, Husby FF, Galdem, nattvandrande föräldrar och RISE har sedan i våras arbetat med att starta upp ett lokalt skyddsnät i Husby för att stärka de aktörer som redan idag, ofta utan uppbackning, axlar rollen att hålla ihop lokalsamhället när svåra händelser sker. Arbetet är en del inom Collective Impact Husby, där ett stort antal aktörer gått samman för att arbeta gemensamt med komplexa frågor. 

Varför skyddsnätet? Vad är skyddsnätet?

Idén om ett skyddsnät formades mot bakgrunden av att det saknades fungerande krisberedskap i området både vid akuta kriser och mer lågintensiv stress och smygande kriser (latent kris). Det har varit en återkommande frustration under många år. Vi vet samtidigt att det finns en stark lokal sammanhållning och grannskap där boende finner stöd hos varandra i kriser och att föreningslivet bär mycket på sina axlar utan att alltid få ett sammanhållet stöd. 

Annons:

Skyddsnätet är en insats för att stärka communityt i Husby att stå ännu bättre rustade att fånga upp boende både i vardagen och vid kriser. Skyddsnätet handlar om att förvalta och stärka förtroendekapitalet som redan finns hos nyckelpersoner i området för att främja ett mer välbefinnande område. 

– Vi har historiskt sett att behovet vid kriser är stort och att det befintliga stöd som erbjudits inte räckt till. För att utforma någon form av krisberedskap så behöver vi göra det tillsammans med boende. Det finns saker som är universella och generellt behövs för människor vid kriser men vi behöver anpassa stödet som erbjuds efter behov, säger Faisal Muse från Folkets Husby.

Vad har vi gjort hittills och vad ska vi göra framåt?

Skyddsnätet-gruppen har lyssnat in vilka behov som finns i området och sett över vad vi ska fokusera på framåt. Ett samarbete har också inletts med föreningen Gatans Förband där en från gruppen gått utbildning i att stoppa akutblödningar. Det gör att vi nu kan utbilda hela Skyddsnätet-gruppen och även andra grupper framåt. Att veta hur man kan agera om man är först på plats vid till exempel en skjutning är en kunskap som gör att du bättre kan möta en krissituation när den väl sker.

Skyddsnätet har också haft workshops med en grupp boende för att identifiera vad för typer av olika kriser vi ser samt vad behovet är före, under samt efter. Det har handlat om att se över vilka resurser som finns, vilka förmågor/egenskaper som finns men även de som vi behöver utveckla för att kunna möta varandra bättre. Vi har också en dialog med den nya stadsdelens organisation för att se över hur de kan arbeta bättre i krishantering framåt. 

Ett komplement till nuvarande krisberedskap

– Det finns mycket som vi boende gör som är bra i kriser redan och det är de delarna vi vill förstärka, men även utveckla de saker som vi ser behövs. Att i grupp få tänka och se den här helheten kommer möjliggöra för oss att bättre förstå vad för lokal krisberedskap som hade behövts, säger Goran Kameran Baiz från Upprustningen.

– Vi ser även att Skyddsnätet är ett komplement till nuvarande krisberedskap som erbjuds men även att vi i dialog med fler aktörer ser över hur vi kan bygga en mer förankrad krisberedskap gemensamt, säger Faisal Muse.

Nu på onsdag kl 18 i Folkets Husby hålls ett möte utifrån rubriken Hur mår vi? Där erbjuds mer information om satsningarna Kunskapsbanken, Samtalsforum och Skyddsnätet och möjlighet att ge feedback och förslag.

Folkets Husby

Print Friendly, PDF & Email