En skola i förgrunden, höghus bakom.

Oxhagsskolan i Akalla är den skola i Järva som har flest lärare med lärarlegitimation och behörighet i åtminstone ett ämne. Det visar statistik från Skolverket som Sveriges Lärare har analyserat.

Lärarbehörigheten i skolorna i Stockholms kommun har ökat till den högsta nivån på över åtta år, skriver fackförbundet Sveriges Lärare i ett pressmeddelande. Det visar ny statistik från Skolverket som Sveriges Lärare har analyserat för samtliga kommuner och län.

Oxhagsskolan har en lärarbehörighet på 88,2 procent, följd av Kista grundskola med 81 procent och Elinsborgsskolan på 78,5 procent. Hela listan över Stockholms skolor finns här.

Annons:

En siffra som sticker ut i statistiken är Sverigefinska skolan i Kista. Där ska lärarbehörigheten på 82,9 procent förra året ha sjunkit till 9,1 procent. Men den uppgiften stämmer inte, säger Sinikka Sjöstedt, rektor på Sverigefinska skolan.
– Nej, vår skola har 30 elever och tre lärare. Förra året hade alla tre lärarlegitimation, i år har två av tre lärare legitimation. Hur man än räknar stämmer inte siffran som uppges, säger Sinikka Sjöstedt.

Flera friskolor finns inte med i statistiken

Flera friskolor finns inte heller med i statistiken; varken Internationella Engelska Skolan i Kista, Kista International School eller Cordoba International School. Anledningen är att Skolverket inte redovisar uppgifter om pedagogisk- och/eller specialpedagogisk högskoleexamen om skolan kan ha lärare med pedagogisk utbildning från ett annat land än Sverige, likadant gäller lärare med waldorflärarutbildning.

I Stockholm ökade lärarbehörigheten, medan utvecklingen i hela landet sjunker något. Lärarbehörigheten i riket är på 70,8 procent, vilket är något lägre än året innan.

Stockholm är rankad som nummer 45 bland landets 290 kommuner.  Vadstena i Östergötland har landets högsta lärarbehörighet (93 procent) och Ragunda i Jämtland den lägsta (40 procent).

Kerstin Gustafsson Figueroa

En skola på nära håll, skylten syns.
Print Friendly, PDF & Email