Det var fullt hus när BK Bussenhus, Galdem A Talk och Kollektiv Sorg intog scenen under Järva röstar. Deras talkshow i Folkets Husby började med kortfilmen ”Jag skiner inte utan er mina bröder”.

Filmen som är regisserad av Alexander Abdallah berör frågeställningar och tankar kring det dödliga våldet. Publiken satt tyst och tittade.

 – Det händer saker bland människor där vi bor. Det känns otryggt, även om det inte är d själv som har förlorat någon. Men alla vi känner någon som har förlorat någon i det dödliga våldet. Det blir ett kollektiv trauma och tänk om en som står en nära drabbas, den rädslan finns, sade Fatuma Yussuf från Galdem A Talk.

Annons:

Vi satsar stenhårt på nästa generation och hur de kan engagera sig i föreningslivet

Det var många bra och viktiga frågor som togs upp under den timslånga showen. BK Bussenhus var en av föreningarna som var representerade på scenen och Suheyb Ahmed Farah talade om föreningens arbete och vikten av att vara en förebild för unga och barn.

 – Vi arbetar förebyggande, där vi har meningsfulla aktiviteter som skapar gemenskap och samhörighet. Vi satsar stenhårt på nästa generation och hur de kan engagera sig i föreningslivet. Vi hjälper dem med exempelvis CV och annan sysselsättning. Att arbeta och samverka tillsammans med andra föreningar är viktigt, sade han. 

En av frågorna var ”hur mår ni förorten och hur har ni påverkats av våldet”. 

Nu när våra lillebror växer upp så är det skottlossning i centrum

 – När jag växte upp här var det inte så mycket våld och jag hade en skön uppväxt i Husbygårdskolan och på ungdomsgården. Nu när våra lillebror växer upp så är det skottlossning i centrum och som storasyster så blir man rädd. Man kan inte skydda allt och alla. Och hjälplösheten tär på en om hur man kan skydda sin familj, men vi tillsammans kan göra skillnad som här idag. Vi är samlade och vi kan effektivt komma på lösningar, sade Nada Yussuf från Galdem A Talk.

 – Vi måste orka och politiker måste lyssna på oss. Nu när vi ska lyfta våra frågor är de inte här. Några få politiker kvar efter politikerdebatten före vårt event, känns som dubbelmoral, sade Sara Mecconen från Galdem A talk. 

Namninsamlingen som Kollektiv Sorg startade för att stoppa våldet har pågått sedan 2020.

– Det drog igång ordentligt efter artistens Einárs död. På en natt har fått in 15.000 nya namnunderskrifter. Det säger en hel del om samhället vi lever i. Vi behöver organisera oss mer mot samma mål, sade Nayab Kayani från Kollektiv Sorg.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email