De fyra vinnarna av Right Livelihood Award, årets alternativa nobelpris, var alla med under festen som direktsändes över hela världen.

Sedan 1980 har Right Livelihood delat ut sitt pris till enskilda individer och organisationer för deras visionära insatser för en bättre värld.

Miljörättsorganisationen Mother Nature Cambodia fick priset för sin ”orädda och engagerande aktivism för att skydda miljön i Kambodja trots ett mycket begränsat demokratiskt utrymme”.
– Vi tackar för priset och nu kan alla i mitt land se att kamp för miljön inte är en kriminell handling, sade Sun Ratha från Mother Nature Cambodia.

Annons:

Eunice Brookman-Amissah är läkaren från Ghana, som även varit hälsominister, och kämpar för kvinnors rätt till säkra aborter. Hennes arbete för en ny abortlagstiftning har påverkat flera länder i Afrika.
– Det är på tiden att det faktum att tiotusentals kvinnor varje år dör i osäkra aborter uppmärksammas på detta sätt. Jag hoppas att den här uppmärksamheten ska leda till att hela världen gör något åt denna fullständigt onödiga dödsorsak för kvinnor, sade Eunice Brookman-Amissah.

Phyllis Omido från Kenya har kämpat mot industrier som utvinner metaller och förgiftar miljön. Hennes kamp mot blyförgiftning har stängt sammanlagt 17 smältverk i Kenya.
– Att vara en miljöaktivist innebär ett livslångt engagemang och kräver motståndskraft och ett starkt stöd. Vi lever i en tid där vinstintresse vinner över förnuft, och kamp för våra barns hälsa betraktas som ett brott, sade Phyllis Omido.

Organisationen SOS Mediterranée är en sjöräddningsorganisation som räddar flyktingar på Medelhavet. SOS Mediterranée, som har kontor i Frankrike, Italien, Tyskland och Schweiz, har räddat livet på drygt 39 000 människor sedan 2015.

– Vi skulle önska att vi inte behöva göra det här arbetet. Men vi har inget val, så länge som människor riskerar sina liv på Medelhavet måste vi vara där, sade Caroline AbuSada, från SOS Mediteranée.

Caroline AbuSada, själv palestinier, avslutade sitt tacktal med att varna för den avhumanisering som pågår i det offentliga samtalet, vilket lett till 30 000 döda i Medelhavet och 15 000 döda i Gaza.

Parisa Amiri, som var värd för festligheterna på Cirkus, avslutade med att fråga Ole von Uexkull, VD på Right Livelihood, vad det är som driver honom. Han svarade genom att citera Eunice Brookman-Amissah, som hade fått frågan hur man kan förändra den här komplicerade och röriga världen.
– Hon svarade ”Det är lätt. Det är bara att börja, så kommer fler att följa efter”.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Right Livelihood Award, som kallas det alternativa nobelpriset, instiftades 1980 av Jakob von Uexkull och delas ut till människor och organisationer som på något sätt arbetar praktiskt för jordens och dess invånares bästa. Pristagarna, vanligen fyra, fick 2023 en miljon svenska kronor var. Pengarna ska gå till pristagarnas pågående arbete, inte till personligt bruk.

Print Friendly, PDF & Email