Det var mycket folk och hög stämning när Somaliska Vänstern tillsammans med Vänsterpartiet Rinkeby-Tensta och Vänsterpartiet Kista firade Somalias nationaldag på torget i Rinkeby Centrum.

– Vi firar Somalias självständighet från kolonialismen den 1 juli 1960, sade Ahmednuur Sharaf, som är ordförande för Vänsterpartiet Rinkeby-Tensta och också ledamot i Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd. Det är viktigt för oss Somalier att minnas vårt gamla hemland och hur vi kämpat för att uppnå fred och frihet, men lika viktigt är att säga att nu är vi här, i Sverige och det är vårt nya hemland och det är här vi.

Vi har kämpat för att uppnå fred och frihet

Shamsa Ali Hassan från Somaliska Vänstern talade om vikten av att Somalier och andra minoritetsgrupper i Sverige också engagerar sig sina egna rättigheter.

– Vi behöver kämpa för att det byggs bra och billiga hyresrätter så att våra unga har möjlighet att flytta hemifrån även om föräldrarna inte kan lägga upp miljonbelopp för att köpa en lägenhet.

Shamsa, som sitter som ledamot för Vänsterpartiet i Skärholmens Stadsdelsnämnd, var också flitig som ansiktsmålare, ett alltid lika populärt inslag när det är fest.

Vi behöver kämpa för att det byggs bra och billiga hyresrätter

Rashid Mohammed, vice ordförande i Spånga Tensta stadsdelsnämnd underströk vikten av att människor i områden som Rinkeby tar större del i den svenska politiken, först och främst genom att använda sin rösträtt, men också genom att engagera sig i lokala organisationer som Hyresgästföreningen, fackföreningar och liknande.

– Det var verkligen spännande att se det här, säger Maryam, som var i Rinkeby Centrum för första gången sedan hon flyttat in i Rinkeby bara några dagar innan. I Märsta där jag bodde tidigare, såg jag inte mycket av såna här festligheter, tillägger Maryam som verkar påtagligt överraskad av folklivet i sitt nya bostadsområde.

Göran Kärrman

 

Print Friendly, PDF & Email