Fem unga killar från Järva kom nyligen hem från Mecka. De hade gjort umrah, den lilla vallfärden som kan utföras av muslimer när som helst under året.
– Ja, den kan man göra alla dagar, förutom de fem dagar det är hajj, den stora vallfärden, förklarar Mohamed Daud.

I sociala medier ser jag att resor till Mecka anordnas ganska ofta i Järva och jag har träffat flera killar, för det är mest killar, som varit där. Vid ett tillfälle träffade jag en ung man, som efter resan var helt uppfylld av sina upplevelser. Han sade till och med att han ”ville flytta till Saudi”. Du skämtar, sade jag, till ett land, som rankas bland de sämsta i världen när det kommer till mänskliga rättigheter.

Nu när jag träffar Mohamed, som oftast kallas Daud, och hans kompis Ahmed Keinan, har de nyligen kommit hem från Mecka. De berättar gärna om sin resa. Jag vill försöka förstå dragningskraften till umrah och vad det är som gör dem så lyckliga. Det här är grabbar som studerar på högskolan, arbetar, kollar på fotboll, lyssnar på rap och är som grabbar är mest. Vad är det som drar dem till Mecka?

Annons:

– Man gör det för att bota sig själv. Jag personligen ville få en nystart, börja om. Att göra en umrah är en stor belöning, både religiöst och själsligen, säger Daud.

Vi var ju ’turister’, lämnade knappt moskéområdet

När jag berättar om killen som till och med ville flytta dit, vill Ahmed förklara.
– Det är speciellt i Mecka, där är det så internationellt, du träffar människor från hela världen. Vi var ju ”turister”, lämnade knappt moskéområdet. De saudier jag träffade var som vilken Erik och Anders som helst.

De berättar att de lärde känna killar från Frankrike, Tunisien, USA, Storbritannien, Belgien, Australien, Kanada.
– Vi talade olika språk hela tiden och moskén i Mecka är som en stor stad.

Moskén är gigantisk och området runt omkring moskén så stort, att många som kommer dit för att göra umrah, stannar kvar i området hela tiden. Där är också temperaturen behaglig, oavsett hur varmt det är utanför.
– De har ett system så vatten sprutas hela tiden ut och det svalkar. En gång, när vi gick ut i staden för att hitta ett ställe att tvätta kläder på, det var så dyrt på hotellet, då märkte vi hur varmt det var. Värmen slog emot oss som en vägg, rena bastun, säger Daud.

Daud och Ahmed blev också hembjudna till en saudier, en svart man som ville bjuda dem på frukost.
– Hans släkt kom ursprungligen från Nigeria, men de hade bott i Saudi i generationer. Han var rik och gästvänligheten var på en annan nivå, säger Ahmed.

Vad går umrah ut på egentligen? Vad är det ni gör där?

Under hajj, den vallfärd som alla muslimer bör genomföra om de har möjlighet, brukar flera miljoner samlas i Mecka. Det talas om att folk trampas ihjäl varje år. Umrah är mycket lugnare, men bilderna de tagit visar att det är många människor i Mecka även andra dagar. Det finns färdiga resor till Mecka för dem som vill göra den lilla vallfärden. Men de här fem killarna ordnade sin resa på egen hand.
– Ja, och det borde fler göra. Vår resa blev hälften så dyr när vi fixade allt själva. Visum ordnas på nätet, det tar bara några minuter. Flyg och hotell var inte heller några problem, säger Ahmed.

Mohamed Daud

Vad går umrah ut på egentligen? Vad är det ni gör där?
– Det är viktigt att man gör ritualerna rätt, säger Daud.

Och ritualerna börjar redan under resan till Mecka.
– Du måste komma dit rätt klädd, ihram är första ritualen. Så vi bytte om under mellanlandningen i Jordanien.

Då klädde de av sig alla kläder, och bokstavligen alltihop. Helt nakna sveper de sedan in sig i två stora vita tygskynken, som liknar lakan i grov bomull.

– Resenärerna på planet från Jordanien bestod bara av vitklädda pilgrimer, och alla säger samma sak, det blir en särskild aura, en stämning.

Det låter som meditation, om jag ska tolka det välvilligt, säger jag. De skrattar åt mig.

När de kom fram tog de sig direkt till kaba, den svarta kuben i moskén i Mecka

När de kom fram tog de sig direkt till kaba, den svarta kuben i moskén i Mecka. Den andra ritualen, tawaf, innebär att de ska gå runt kaba sju varv. Varje varv börjar och slutar på samma ställe och de ber en bön vid varje tillfälle.
– De första tre varven ska man småspringa, men det brukar vara svårt eftersom det är så många människor på samma gång.

Daud gick de sju varven i lugn och ro, men Ahmed stressade och var klar mycket snabbare.
– Jag var både trött och hungrig, ville bara komma runt. Det var så mycket folk, kändes som ett hav av människor.

Sedan ska de en be en bön bakom Abrahams plats och dricka zamzam-vatten, heligt vatten.
– Man dricker lite och häller resten över huvudet.

De visar bilder på alla vattenbehållare som står överallt i området, med rena muggar på en sidan och de använda på den andra.

Under umrah finns ytterligare en ritual som ska genomföras, den tredje heter sa’y.
– Man går mellan två kullar, Safa och Marwa, som inte längre är några kullar för alla människor har nött ner dem. Kullarna är symboliska.

Det påminner om bronsstatyn i Vatikanen av Petrus, vars fot är helt nednött av alla katolikers kyssar.

När det är färdigt ska alla klippa håret

Vid Safa läser de en vers och ber en bön, vid Marwa, samma bön men ingen vers. Det sker sju gånger. Sedan ska männen, inte kvinnorna, springa hundra meter, gå lika långt och sedan springa igen.

Ett slags intervallträning?
– Ja, typ.

När det är färdigt ska alla klippa håret innan de kan gå och byta om till andra kläder.
– Det finns massor med frisörer överallt inne på området. Kvinnorna klippar bara topparna, de har egna frisörer.

Både kvinnor och män gör umrah, men fler män än kvinnor är där.
– Alla ber gemensamt, avskilt, men bredvid varandra. Inte som hemma, där kvinnorna alltid är längst bak.

Du tänker inte på dina problem och umgås helt filterlöst med nya människor

Sedan gjorde alla killarna om umrahs alla ritualer en gång till.
– Det ska man visst inte göra, men det hade vi inte koll på då.

Vad gjorde ni när ritualerna var avklarade?
– Vi bad och åt mat.

I nio dagar?
– Vi bad fem gånger per dygn, och sov nästan inget alls. Efter bönen, klockan fyra på morgonen, sov vi kanske några timmar till nästa bön klockan tolv. Du känner inte att du behöver sömn när du är där, säger Ahmed.

– Du tänker inte på dina problem, de flesta stänger av sina mobiler, du är som i en liten låda och umgås helt filterlöst med nya människor, säger Daud.

De förnekar bestämt att de träffar tjejer där, skrattar bara när jag frågar om det. Nej, killar umgås med andra killar, pratar, softar och går runt. Det är känslan av att tillhöra en gemenskap som är så stark, att känna att något är viktigare och större än du själv.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email