Vad är en nyhet? De flesta nyheter vi läser om är plötsliga händelser, som olyckan med lastbilen som var lastad med gastuber. Farligt och negativt. Ett mord är också en nyhet. Varje skjutning är en nyhet. Men är minskad brottslighet det?

När jag satt på förvaltarforums senaste seminarium om Sociala Investeringar blev jag överraskad både en och två gånger. Först presenterade Ulf Malm, vd på Fastighetsägare i Järva, att brottsligheten i Kista-Rinkeby har sjunkit med 16 respektive 18 procent det senaste dryga decenniet. Vart sjätte brott 2007 begås alltså inte idag! 

Mest av allt tänkte jag – varför visste jag inte det här?

Annons:

Sedan visade Ulf hur tryggheten i Järva har stigit år för år under samma period. 

Jag satt med öppen mun och tänkte”Va!? Det kan inte vara sant!”
Drygt en sjättedel färre brott per capita. Det är ju enormt. Inte så konstigt då att hyresgästerna i Järva känner sig mycket tryggare nu än de gjorde 2007.

Mest av allt tänkte jag – varför visste jag inte det här?

Nästa överraskning kom från två höga polischefer. Biträdande Rikspolischef Johan Ohlsson berättade att polisen inte kan växa med kvalitet i snabbare tempo än man gör. Han uppmanade därför politiker att prioritera anställningen av fler lärare och fler socialarbetare.

Polisen tänker långsiktigt (mycket mer än vad politikerna gör)

Sedan kom Sollentunas polischef Christoffer Bohman och förklarade att det är som ett blött golv. Polisen svabbar golvet för fullt, och många har åsikter om hur det där golvet ska svabbas, men samtidigt står kranen på för fullt och öser ut vatten på golvet. Kan vi inte ägna lite mer energi åt kranen, sa han.

Förre brott, större trygghet och polisen tänker långsiktigt (mycket mer än vad politikerna gör).

Med ett par dagars perspektiv på mina överraskade reaktioner förstår jag att journalister söker plötsliga negativa händelser och att långsamma positiva trender filtreras bort. Ingen läsare klickar på rubriker som ”färre brott i Järva” eller ”tryggheten ökar i Järva”. Ännu färre kommer läsa den här artikeln.    

Det är synd, för det här är nyheter som berör oss alla.

Mårten Westberg
Print Friendly, PDF & Email