Människor står och tittar på en föreställning utomhus på kvällen. Ljuslyktor i gräset i förgrunden.

Trots bitande vind och fem minusgrader hade många husbybor kommit till lördagens ljusfest. Det är tionde året som festen genomförs, och hösten i år känns mörkare än vanligt för många.
– Det behövs lite ljus nu, säger Elisabet Widebäck, som bor i Husby sedan 1974.

Under eftermiddagen kunde den som ville måla en färgglad lykta på Husby bibliotek. På scenen vid Kulturskolans gavel, uppträdde Läslandet, som senare delade ut en bok till alla barnfamiljer. En grupp flickor dansade indisk dans, och på väggen projecerades en film från ett av deras tidigare uppträdanden. Efter deras dans blev det en show med yngre barn, som dansade en fin koreografi som inleddes med att de ställde ner ljus på marken.

Publiken applåderade, och alla barn fick varsin liten ficklampa att lysa med. Teater Slava ledde ett slingrande ljuståg ner till Husby gård, där det serverades varm äppeljuice, piroger och pepparkakor. På gräset är lyktorna som barnen målat på biblioteket utställda i stora cirklar och värmande eldar brinner på gårdsplanen.

Annons:
Annons:

Vid en de flammande eldkorgarna sitter Elisabet Widebäck lutad mot sin rullator. Hon har bott i Husby sedan 1974 och hon berättar ett fint minne från den första vintern på Järvafältet.
– Det var i februari som en grupp kurdiska dansare gjorde något liknande det här. De dansade med facklor i händerna på fältet, det var väldigt effektfullt. Våra tre barn var små, och de tyckte att det var spännande, berättar hon.

Vid elden sitter Denko med barnen Isolde och Blanca och värmer händerna. Barnen lyser med sina ficklampor, och det följer gnistor som far iväg från elden med skräckblandad förtjusning.

På den lilla scenen läser Mittiprickteatern upp texter som husbybor har skrivit. Publiken får också vara med på ett hörn och sjunga “Tänd ett ljus” till finstämd gitarr.

Kvällens höjdpunkt var nog ändå Teater Slavas ljusshow. En av medlemmarna hade en hög eldkrona på huvudet, facklor i händerna och dansade till ljudet av trummor och långa näverlurar. 


Annika Skarf
Ljusfesten arrangerades av Husby Konst & Hantverksförening, Mittiprickteatern, Läslandet och Stockholms stad. Om du missade ljusfesten i Husby, så har du chansen på tisdag i Tensta, då det är ljusfest där.

Fackeltåg med en barnvagn med ljusslinga i förgrunden
En kvinna jonglerar med facklor, några andra står i bakgrunden med facklor i sina händer
Print Friendly, PDF & Email