Bild på medelålders blond kvinna som vilar huvudet i handen.

Polisen är inte ”ortens fiende” slår Erik Helmerson i Dagens Nyheter fast i en krönika för några veckor sedan. Som om han har någon koll.

Han hänvisar till en undersökning som SVT/Novus gjort, som visar att 72 procent i ”utsatta områden” vill se fler poliser.

Ja, med statistik kan man bevisa vad som helst. Om han istället hade studerat resultaten av Folkets Husbys trygghetsundersökning, då hade han sett att förtroendet för polisen i Järva är lågt, mycket lågt. 75,4 procent saknar eller har lågt förtroende för polisens arbete.

Att leva i social utsatthet har blivit detsamma som att vara kriminell

Ett skäl kan vara att 67 procent av alla män som svarat på enkäten har kontrollerats av polis under de senaste 12 månaderna. Händer det också i villakvarteren i Enskede? Skulle inte tro det. Att leva i social utsatthet har blivit detsamma som att vara kriminell.

Men om förtroendet för polisen är lågt, så är förtroendet för etablerade medier (som DN) ännu lägre. 82 procent av de 715 Järvabor som svarat på enkäten är kritiska till rapporteringen om deras bostadsområde. Är det någon som undrar varför?

Kerstin Gustafsson Figueroa

PS. När vi publicerar kritik mot polisen, vill vi även höra polisens åsikter. Sommaren 2019 intervjuades förra polischefen. Men den nuvarande chefen för lokalpolisområde Järva, Therese Rosengren, meddelar att hon inte har tid att träffa Nyhetsbyrån Järva. DS.

 
Print Friendly, PDF & Email