Abbe ser på när Erik lagar Kaylas cykel
Abbe ser på när Erik lagar Kaylas cykel

I sommar, liksom flera år tillbaka, hjälper Rinkebybon Erik Engberg till med mindre reparationer av cyklar. Ett par timmar varannan vecka har han verkstad i Rinken på initiativ av Rinkeby Folkets Hus. Under vardagarna har han fullt upp på den cykelverkstad i Barkarby där han jobbar.

– Det vanligaste felet är att cykeln behöver pumpas eller en punktering som ska lagas. Sedan kan det vara bromsar som behöver spännas, en sadel höjas eller sänkas och någon skruv som ska dras åt. En del växlar behöver också justeras. Jag har en del utrustning med mig i min väska, sade Erik.

När Erik hjälper cykelägaren med reparationen ger han dem samtidigt lite råd om skötseln. Det verkar uppskattas bland besökarna som oftast hör till den yngre kategorin.

Annons:

Erik verkar brinna för allt som har med cyklar att göra. Han cyklar året runt till sitt arbete. På fritiden kan han ge sig ut på en cykeltur ända till Ekerö till exempel.

Jag önskar att Erik hade en cykelverkstad här i Rinkeby

På söndagen var det lite duggregn i luften. Ändå hade mer än tio personer kommit dit med sina cyklar.
– Jag önskar att Erik hade en cykelverkstad här i Rinkeby. Han är så duktig och vi är många som har cyklar att reparera, sade Deja som lämnade sonens cykel för reparation.

– Min fru tittar till barnen vid Svenska med baby aktiviteterna medans jag ser på när dottern Kaylas cykel lagas, sade Abbe.

Cykelverkstaden i Rinken är som sagt öppen varannan söndag. De datum som Erik kommer att vara där i sommar är 2 juli, 16 juli, 30 juli och sista dagen för säsongen blir den 13 augusti.

Monica Jansson

Deja och Majda väntar på sonens cykel
Print Friendly, PDF & Email