En kartongskylt med texten NEJ TILL MARKNADSHYROR!!! Skylten är upphängd på en pall som står på en grön gräsmatta. Bakom skylten skymtas en kvinna i jympaskor, tunika och jacka.

En valrörelse ska handla om vilket samhälle vi vill ha och vad som bör göras för att vi ska nå dit. Vi ska diskutera, komma med argument och motargument. 

Men i stället för viktiga samtal och debatter görs i den här valrörelsen utspel, som inte bara är ogenomförbara utan också idiotiska, fördummande och ibland rent rasistiska. ”Vi vill inte ha Little Somalia men vi vill ha hårdare tag mot i princip alla som bor i så kallade utsatta områden”, är budskapet. 

Oklart vart vi som bor här ska ta vägen

Annons:

Som Järvabo håller man sig för pannan när det nästan dagligen kommer förslag som att ADHD-testa alla barn här, språktesta tvååringar i så kallade utsatta områden, riva bron mellan Rinkeby och Ursvik, ja egentligen borde man riva hela området. Oklart vart vi som bor här ska ta vägen. 

De som gör dessa utspel är självklart medvetna om att förslagen är ogenomförbara, men de görs för att visa på styrka inför andra väljargrupper. Det är sorgligt med korkade politiska utspel, men det är också farligt eftersom de hindrar diskussioner om de viktigaste frågorna som människor vill ha svar på och oroar sig över.

Jag skulle vilja att de berättar hur de ska kunna bygga bostäder som folk har råd med

Som ordförande för Hyresgästföreningen Järva önskar jag att någon politiker skulle tala om hur just hens parti ska ta bort de stora orättvisorna mellan ägt och hyrt boende. Jag skulle vilja att de berättar hur de ska kunna bygga bostäder som folk har råd med, när virkespriserna stiger och ekonomin inte ser ljus ut, och hur de ska hindra att människor tvingas lämna sina hem när värden renoverar och höjer hyran med 50 procent. Att ha ett hem är en fråga om människors grundläggande rättigheter. 

Tyvärr har valrörelsen bidragit till en ökad polarisering

Tyvärr har valrörelsen bidragit till en ökad polarisering. Oavsett valutgången så kommer ”vi och de-tänkandet” att prägla debattklimatet framöver, liksom den politiska oviljan att ta itu med grundläggande rättvisefrågor som rätten till ett hem. Det betyder att vi som vill ha en rättvis bostadspolitik kommer att fortsätta kämpa lika hårt efter valet den 11 september.              

Ann-Margarethe Livh, ordförande Hyresgästföreningen Järva 

Print Friendly, PDF & Email