Johannes klenell, Bilan Osman och Lars Trägårdh
Johannes Klenell, Bilan Osman och Lars Trägårdh

Bilan Osman är en välkänd krönikör, debattör, journalist och hon har även medverkat i flera böcker.
– Jag har alltid älskat att skriva och har skrivit på lite olika sätt. Journalistiken är viktig eftersom det sätter berättelsen i vår tid och det är bra om många olika människor får delta.

Bilan Osman medverkade i ett av de sista samtalen under Rinkeby bokfestival tillsammans med historiken Lars Trägårdh, som modererades av kulturredaktören Johannes Klenell. Samtalet, eller debatten, berörde frågor om nationalism, välfärd, religionsfrihet och mycket mer. I många frågor var de medverkande oeniga, men båda två gav publiken nyanserade svar, vilket gjorde samtalet intressant.

Under samtalet förklarade Bilan Osman hur viktigt det är att ha olika typer av journalistiska perspektiv med människor från olika bakgrund, klass och trosuppfattning för att lyfta fram röster i vårt samhälle. Det var bristen på representation som fick henne att söka sig till journalistiken. När jag efter debatten frågade henne om de största motgångar hon har mött svarade hon:

Annons:

– Det har nog varit när jag klev in i de olika vita rummen. När jag var nyhetsreporter sågs jag aldrig som objektiv. Jag blev ifrågasatt och alla kände att jag skulle stoppa in mina egna åsikter eller värderingar, trots att jag förhöll mig objektiv och neutral. Om man lever i en svart och muslimsk kropp ses man aldrig som neutral eftersom kroppen är så politiserad.

Hon ville höja andras röster och göra skillnad genom att introducera nya perspektiv

Hennes vilja att stå upp för sig själv och andra fick henne att bli debattör. Att debattera passade hennes personlighet. Hon ville höja andras röster och göra skillnad genom att introducera nya perspektiv i samhällsdebatterna. Bilan förklarade hur man måste hålla sig stark, skapa gemenskap och stötta varandra inom yrket, speciellt som minoritet. Hon försöker därför alltid vara tillgänglig och hjälpa unga tjejer som hon själv.

Flera författare valde att bojkotta Rinkeby bokfestival på grund av Ulf Kristerssons medverkan, men Bilan valde att stödja litteraturfesten. Detta är andra året bokfestival anordnas efter många års uppehåll.

– Jag har all förståelse för varför man bojkottar. Jag har dock inte så stor förståelse för varför man väljer att bojkotta just Rinkebys bokfestival. Festivalen har kämpat för att överhuvudtaget existera. Vi måste stötta våra lokala initiativ, speciellt om det sker i förorten.

Bilan Osman anser att de som väljer att bojkotta måste kommunicera om det på ett bra sätt. De kan vara öppna med sin kritik mot statsministern.

– Rinkebys bokfestival är viktig och jag är rädd att om man inte stöttar festivalen kommer den inte existera längre. Det skulle bli ett hårdare slag mot kulturen än att Ulf Kristersson var här en timme.

Khadijah Mire

Print Friendly, PDF & Email