Carlota av Jaume Plensa
Carlota av Jaume Plensa

Nu finns ett ansikte på den mystiska statyn som placerades ut mellan Rinkeby och Tensta i förra veckan. Trots att det är två veckor kvar till den officiella invigningen har någon avtäckt verket.

Det visade sig vara en staty med namnet Carlota, av den spanske skulptören Jaume Plensa som anses vara en av vår tids mest betydande konstnärer. Hans verk finns utställda i offentliga miljöer över hela världen.

– Det är en pirat-avtäckning tror jag, men det gör inte så mycket. Jag tycker det är en väldigt harmonisk och fin skulptur som gör sig bra i dalgången mellan Rinkeby och Tensta. Kanske är det till och med bra att den är avtäckt, det är ju Järvaveckan snart. Statyn ska ju komma folk till glädje, säger Stefan Hagdahl, chef för Stockholm konst.

Annons:

Carlota är sju meter hög och tillverkad i gjutjärn. Skulpturen ingår i en serie porträtt av unga kvinnor där varje verk fått namn efter sin modell.

Den 10 juni sker en officiell invigning av statyn som kommer stå kvar i Järva under fem år. Tidigare har verket visats i Vasastan på Vanadisplan.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email