En av årets varmaste dagar när det inte bara är torrt i gräset utan även viss nyhetstorka beslutar jag mig för att ta en promenad i Rinkeby och se vad som händer här.

Den första jag stöter på är Mositi, snart 11 år, från Akalla. Hon är i Rinkeby och hjälper sin mammas väninna att städa – mot en liten lön. Hur har din sommar varit?

 – Det har varit toppen! Jag har gjort så mycket roliga saker. Bland annat varit en vecka i Bosnien med familjen. Vi badade varje dag, tittade på en jättestor flod och lite andra turistsaker. Jag har varit på läger och varit hemma och hängt med kompisar. Har inte haft tråkigt en endaste dag. Det ska bli kul att börja skolan, klass fem, nästa vecka. Träffa kompisar jag inte sett på hela sommaren och lära mig nya saker.

Annons:

Mositi fortsätter jobbet och jag promenerar vidare. Ser några män som sätter upp valaffischer.

 – Klockan är väl efter 12? Det är då vi får sätta upp valaffischerna.

Jodå, klockan hade passerat 12 med nio minuter.

Vid Rinkeby torg ser jag fler som sätter upp valaffischer för olika partier

Hashim Mohamed Jama berättar att de är aktiva i Vänsterpartiet och ska sätta upp affischer i Rinkeby, Tensta, Spånga och Hjulsta idag. Det kommer att ta ett antal timmar. Affischerna får sättas upp idag och ska tas ner direkt efter valet den 11 september.

Vid Rinkeby torg är det fler som sätter upp valaffischer för olika partier. Socialdemokraterna är också i full fart med valarbetet.

Vid Norra Rinkebygången är kommersen i full gång med den spontana loppmarknaden där saker byter ägare. Mitt på torget finns grönsakshandlaren. Haq är en av dem som säljer frukt och grönsaker.,

 – Det går mycket vattenmelon, jordgubbar och annan frukt. Vi börjar varje morgon klockan 07.00 med att köpa grönsaker i Årsta partihallar. Sedan ska bilen packas och köras till Rinkeby. Vi sätter upp tälten och borden och ställer fram alla grönsaker. Det är en hel del jobb att göra, säger han.

Det är vår hobby att odla grönsaker

Nästa stopp blir vid koloniområdet i Spångadalen. Jag träffar på Rinkebyborna Miseda och Salko som tar en paus och njuter av sina egna grönsaker.

 – Vi har haft kolonilotten här i mer än 20 år, berättar Misada. Det är vår hobby att odla grönsaker. Nu ska vi förbereda för att grilla kött till middag. Till den plockar vi upp potatis, lök, morötter, bönor, sallad och gurka som vi använder både för att grilla och till sallad.

Paret får ofta besök på kolonilotten av barn och barnbarn. Då händer det att det blir helt grillat lamm.

 – Det kan ta ungefär fyra timmar att grilla, men det är det värt för det blir så gott, förklarar Salko som är grillmästaren i familjen.

När jag ska gå blir jag bjuden på ett par stora, fina gurkor. De smakade givetvis fantastiskt.

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email