Bildmontage: Nyhetsbyrån Järva

Mariam Jallow Tholozan och två andra mammor från trakten har dragit ihop en egen nobelfest på Tensta träff med priser för frågor som de tycker borde vara prioriterade.

Vad gör man om man sitter i Tensta och inte är bjuden till Nobelfesten och samtidigt tycker att ingen av årets priser uppmärksammar att världen går åt helt fel håll när det gäller klimat och sociala rättvisefrågor? Beklagar sig? Eller så går man ihop och ordnar en egen Nobelfest i en av Stockholms pampigaste salar, Tensta träff.

Nu på söndag, den 10 december, är det nobelfester runtom i Sverige. Då är det inte bara pristagare och kungligheter som slår sig ned vid långborden. Många alternativa nobelfester arrangeras av organisationer, i förskolor och skolor, på äldreboenden samt av restauranger och i privata hem.

Annons:

Vi är tre mammor från föreningarna Geesgud, Klimataktion och Rebellmammorna som organiserar en gemensam alternativ nobelfest. Den går under namnet en ”nobel fest för klimaträttvisa”. Vi är eniga i att allt för lite görs för att trygga framtiden för våra barn, när vi egentligen borde åstadkomma en ordentlig systemomställning. En omställning som sätter människor framför pengar, som inkluderar alla människor – särskilt från politiskt eftersatta samhällen. En omställning med åtgärder och politik som är rättvisa, hållbara och tar hänsyn till globala ojämlikheter.

Vad skulle Alfred Nobel tänka om de här priskategorierna?

När vi började sprida idén om en egen nobelfest märkte vi att flera andra rörelser var snabba att haka på, att viljan och lusten att samarbeta var stark. XR, Svenska freds och Artister för fred anslöt. Snabbt fylldes programmet både med musik och poesi och blev till en firmafest för klimaträttvisa. Kvinnoföreningen Hawa Tako har antagit utmaningen att servera ett sjuttiotal gäster med växtbaserad mat. I vårt Nobelpris finns också helt nya kategorier; vad skulle Alfred Nobel tänka om de här priskategorierna: systemomställning, motstånd, intersektionalitet, unga aktivistpriset och klimaträttvisa?

Det är dags att se till att de här frågorna hamnar överst på dagordningen.

Bland de nominerade finns föräldrarna i Järvas 35-punktsprogram (som kämpar mot skjutningar och för ett humanare samhälle), Week of action (som är ett initiativ till att sammanföra klimat och rörelser för social rättvisa), Auroramålet (med ungdomar som stämmer staten för bristande klimatpolitik) och Fridays for future (som tar ställning för klimaträttvisa i Palestina). För att kora vinnarna hade vi en digital omröstning där alla fick möjlighet att rösta; demokratiskt och transparent.

Med kraften i den här högtidliga och festliga dagen vill vi lyfta fram och fira det arbete som görs för en rättvisare och mer hållbar värld. Nästa år satsar vi på att fylla salen till max; vill din organisation vara med? Hör då av dig till Klimataktion.

Mariam Jallow Tholozan

Print Friendly, PDF & Email