En räv tittar in i kameran, vinter i byn.
Bild: Elena Eek

En vild räv har nyligen setts vandra omkring i centrala Rinkeby. När Nyhetsbyrån Järva frågar Länsstyrelsen vad man ska göra om man ser en räv förklarar de att rävar i princip är ofarliga för människor.

För drygt fem år sedan sågs en vild räv vandra omkring i centrala Rinkeby, och nu har en räv visat sig igen. Att rävar vistas i tätbebyggda områden är dock enligt Stockholms länsstyrelse inget ovanligt. De förklarar att just ungrävar kan vara väldigt närgångna och nyfikna, vilket denna räv är, men att de inte är farliga.

Flera invånare har vittnat om rävens närvaro, inklusive Rinkebybon Elena Eek, 35. Hon har haft turen att se den flera gånger. Hennes berättelse ger en fascinerande touch till vardagslivet här och skapar ett gemensamt intresse för vilda djur bland invånarna. Rävens närvaro blir på så sätt som en förtrollande gåta som förenar grannarna genom naturen i hjärtat av deras hem.

Annons:

Jag såg räven i fredags förra veckan, den var framför mitt hus på morgonen

– Jag såg räven i fredags förra veckan, den var framför mitt hus på morgonen, men jag undrar om det finns fler rävar, jag har hört att många människor har sett djuret men jag vet inte om det är samma.

De senaste åren har olika djur i Rinkeby fångat samhällets uppmärksamhet. År 2017 förvånade en ovanlig syn av ett lodjur invånarna när det vandrade runt på gatorna. Tyvärr blev fascinationen snart fördunklad av den sorgliga nyheten att kattdjuret hittades livlöst bara några timmar senare.

Det här väcker frågor hos Rinkebyborna om hur stadsutvecklingen påverkar de vilda djuren. Enligt Elena är närvaron av dessa djur starkt kopplad till pågående byggnation i Järvaområdet.
– Djuret söker sig till Rinkeby eftersom det är förvirrat. Med ökande konstruktioner mitt i skogen är det tydligt att dessa stackars djur känner sig vilsna och osäkra om vart de ska ta vägen, vilket är anledningen till att de kommer hit.

Invånarna är mycket oroliga för att de själva eller deras barn ska utsättas för fara, däremot förklarar Länsstyrelsen att rävar är ofarliga för människor.

Länsstyrelsen framhåller att man bör låta bli att lämna sopor framme, för att undvika att locka fram räven. Om man har katt kan det vara bra att hålla den inne på nätterna. Får du syn på en räv så kan du göra höga läten, som att klappa händerna, för att skrämma bort den.

Vanesa Minchala

En räv i Rinkeby går bortåt.
Bild: Elena Eek
Print Friendly, PDF & Email