Inga Harnesk
Inga Harnesk

Måndag morgon i Husby. På torget hänger en grupp vuxna och småskolebarn upp en lång rad vimplar med glada texter och ritningar, som barnen hade tillverkat. Eftersom det småregnade gick jag fram och frågade om detta var gruppen som gick ut i alla väder?

Nej, det var den högtidliga invigningen av ”Antivåldsveckan”, arrangerad av Rinkeby-Kistas och Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltningar. En liten pojke pekade stolt på konstverken som hängde där. ”Är det för att alla skall vara snälla mot varann?” frågade jag. ”Jaa!” sa han och nickade mycket bestämt. – Det blir program hela veckan.

Jag fortsatte in i Folkets Husby för att träffa mina kompisar. Där träffas varje vecka en mycket liten grupp diskussionssugna pensionärer, som numera består av två generationer! Vi hittar alltid samtalsämnen till fikat.

Annons:

Det gäller att ta vara på högtidliga händelser i samhället

Denna dag talade en av oss om hur tråkigt det är att inte kunna byta några ord med sina grannar, för att de inte kan svenska. Hon är ensamboende som många av oss äldre. Jag antar att de grannar som redan kan svenska, är hårt upptagna av sina jobb. Detta problem har uppmärksammats av fler boende i orten och det har undan för undan bildats många små grupper och möten för samtal och gemenskap. Det gäller att hitta dessa möjligheter och våga ansluta sig.

Det gäller också att ta vara på högtidliga händelser i samhället. Som söndagen den 4 oktober då Husby Kulturstråk invigdes mycket festligt. Kulturstråket är gångvägen mellan Husby torg och Husby Gård – som äntligen blev klar efter många turer och workshops mellan staden och boende.

Vi måste lyfta fram de goda krafterna här ute

Det nya Husbyrådet, bestående av elva medlemmar, arbetar för fullt med att nå ut till övriga boende för att göra Husby så tryggt som möjligt. Vi vill utnyttja och stötta de goda krafter och möjligheter som finns här ute och samtidigt ta bort den svarta bilden omvärlden har av oss.

Vi kommer att bjuda in till öppna möten för att nå ännu fler, som vill dela med sig av egna erfarenheter och förslag. ”Mammornas” strid tar vi självklart till oss och tar del av deras 34 punkter. De personer jag berättat för är alla positiva. Vi måste få bort stämpeln om våld och kriminalitet, som media frossar i, och lyfta fram de goda krafterna här ute.

Inga Harnesk
Print Friendly, PDF & Email