En banderoll med texten Socialt center Husby sitter på fönstret till Folkets Husby.

Det är tisdag, klockan närmar sig 17 och det lyser inne i Folkets Husby. Där är fullt med folk eftersom Socialt center har öppet som vanligt.

Inne på kontoret sitter Anne och arbetar. I stora salen håller några på att förbereda en kommande filmvisning. Hedvig, som är verksamhetschef på Folkets Husby, är på väg upp till möte på övervåningen. Där sitter tjejerna från Folkets Tjejer och förbereder kvällens träff.

Människor inne på Folkets Husby.Soffgruppen i entrén är fullsatt. Där sitter Magnus som ger juridisk hjälp. Bredvid sitter Are från Ort till ort och hjälper hyresgäster, som har problem och frågor.

Inne på Inkubatorn sitter några och pluggar. En tjej frågar var värmeelementet är, eftersom det drar kallt därinne. Daniel, som också arbetar på Folkets Husby, tar fram ett element och ger henne.

I stora konferensrummet sitter säkert 15 tonåringar, mestadels killar, som pratar och spelar kort. Det är de som inte känner sig hemma på Framtidens Hus.

Till oss kommer de som behöver hjälp med fackliga frågor

I köket är det några som brygger kaffe och vid ett bord, nära entrén, sitter tre unga killar från Husby Arbetarcentrum.
– Till oss kommer de som behöver hjälp med fackliga frågor, säger Isak Lundström, 20 år.

Isak är snart färdigutbildad golvläggare och med i Byggnads. Varje tisdag är han på plats i Husby för att försöka hjälpa människor som blivit lurade på sin lön, fått sparken eller skadat sig på jobbet. Ofta är det gigarbetare som kommer, de som har korta och tillfälliga jobb och tidsbegränsade arbetstillstånd.

– Facket säger att de kan inte hjälpa till och det kan man förstå. Men vem ska hjälpa dem? De flesta talar inte svenska och vi försöker hjälpa dem så gott vi kan, säger Isak.

Det kan vara svåra frågor när arbetarna kommer och behöver hjälp. Men Isak, och hans kompisar Jonis och Linus, kan alltid fråga Shamal Ali. Shamal talar flera språk och har många års erfarenhet av fackligt arbete. Han är en av grundarna av Husby Arbetarcentrum.

– Ibland har vi mycket folk här och vissa kvällar är det lugnare. Många behöver hjälp, men de vet inte att hjälp finns att få. Det är bra att ni skriver om oss, säger Shamal Ali.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Tre killar vid ett bord.
Linus, Jonis och Isak.
Print Friendly, PDF & Email