Elisabet Widebäck bor på Oslogatan i Husby hos Svenska Bostäder. I snart två år har hon levt, mer eller mindre, med konstant renovering i huset hon bor eller i grannhusen. Först byttes rören i källaren, sedan takrenovering och senast stambyte.
– Det tar aldrig slut.

På sammanträdet i april i Järva stadsdelsnämnd i Folkets Husby tog Elisabet Widebäck mikrofonen under frågestunden. Hon riktade sig till politikerna som sitter i Svenska Bostäders styrelse, eller har partikamrater som gör det.
– Är ni medvetna om att folk blir sjuka av kvarbo-renovering och dör tidigare? Detta pågår i hela Sverige och särskilt i miljonprogrammens områden.

Hon fick aldrig något ordentligt svar på sin fråga.

Annons:
Annons:

Elisabet Widebäck flyttade med man och tre barn till Husby redan 1974, till en fyra på Trondheimsgatan.
– Vi tyckte det var rena paradiset, hela området är byggt för barnfamiljer.

Med ett avbrott för några år i ett radhus i Kista, har Elisabeth stannat kvar i Husby och trivs bra. Men den senaste tiden har varit tuff.
– Jag såg en granne, som var pappaledig, komma springande med sitt barn. Jag frågade vad som hänt, och han svarade att han inte stod ut längre. Några timmar senare hördes samma borrljud här hos mig. Så började det.

Det var i början av september 2023 som Svenska Bostäder inledde en omfattande renovering i flera fastigheter på Oslogatan i Husby. Det var dags att byta ut avloppsrören i källare och mark.

Svenska Bostäder kallar det för ‘varsam renovering’

Den lokala hyresgästföreningen Runstenen, där Elisabet är medlem, kallade till möte redan i början av 2023 eftersom de hade hört att stambyte var på gång. Mer än 70 personer kom, och ingen av hyresgästerna ville bo kvar i lägenheten under renoveringen. De ville evakueras, och sedan ha rätt att flytta tillbaka. Tidigare har Svenska Bostäder totalrenoverat fastigheterna, och ordnat med evakueringslägenheter. Men efter beslut 2021 måste de allra flesta hyresgäster bo kvar under pågående renovering.

Några hyresgäster kunde få en evakueringslägenhet, äldre och sjuka som var hemma om dagarna. Elisabet tillhörde dem som blev erbjuden den möjligheten, men det skulle innebära en permanent flytt. Då tackade hon nej.
– Jag hade bestämt att här ska jag bo tills jag dör. Jag bor i en rymlig tvåa på 67 kvadrat på nedre brotten. Jag vill bo kvar.

Det kan innebära återkommande störningar i ända upp till tio års tid

Arbetet pågår etappvis, Svenska Bostäder kallar det för “varsam renovering”, först byts avloppsrören i källaren, sedan renoveras taket, tvättstugan, stambyte i badrum och kök, fasaden renoveras och gårdarna. Det ska bli perioder av vila mellan etapperna, men det kan samtidigt innebära återkommande störningar i ända upp till tio års tid för hyresgästerna på Oslogatan.
– Det hörs ju när de borrar i grannfastigheten också. Jag har gått runt med hörselkåpor i långa perioder.

När hantverkarna renoverade badrummet använde hon även munskydd. Elisabet menar att det finns farliga gifter i de betongblock som miljonprogrammens hus är byggda av.
– Ja, du skulle ha sett hur hantverkarna såg ut när de kom. Som astronauter, i skyddskläder från topp till tå. Men vi hyresgäster skulle fortsätta leva i dammet och oredan. De satte in en fläkt och trodde att det skulle räcka.

Elisabets lägenhet börjar bli klar. Köket är stambytt och badrummet är hon mycket nöjd med. Så just nu är det lite lugnare, men fortfarande väntar hon på att ventilationen ska mätas och förrådet göras i ordning.
– Och sedan ska de ju blästra utsidan av fastigheten, då börjar det om igen.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Svenska Bostäder svarar:

Ruslan Amirov, distriktschef hos Svenska Bostäder i Järva, svarar i mejl att stambyten pågår på flera adresser på Oslogatan. Han skriver att ett samrådsmöte har genomförts med hyresgästerna, och även ett extra informationsmöte när starten för stambytet närmade sig. ”Vi påbörjar inga renoveringar förrän alla hyresgäster har informerats och skrivit under ett medgivande.”

Det är inte hälsofarligt att bo kvar under en pågående renovering

Ruslan Amirov skriver också om de omfattande vattenskador som finns i flera fastigheter på Oslogatan. ”Vi har ett fåtal lägenheter tillgängliga för evakuering och de går till de hyresgäster som har särskilda behov, exempelvis hyresgäster som har svårt att ta sig till duschvagnarna.”
Avslutningsvis skriver han: ”Det är inte hälsofarligt att bo kvar under en pågående renovering. Hyresgästerna som bor kvar under renoveringen kompenseras för att de inte kan nyttja lägenheten fullt ut under tiden.”

Kerstin Gustafsson Figueroa