Eleni Terzitane, tidigare redaktör på Nyhetsbyrån Järva, numera reporter på SVT Nyheter Stockholm, kom till kursen i lokaljournalistik på Kista folkhögskola för att berätta om sin väg in i yrket.
– Det är skitkul. Tufft. Men det är min passion.

Eleni Terzitane har alltid haft starka åsikter, och tyckt om att uttrycka dem. Gärna i skrift. Trots det valde hon att studera naturvetenskap på gymnasiet. Snart insåg hon dock att det var journalist hon ville bli.
– Inte tandläkare, som pappa ville. Fast han egentligen också alltid velat bli journalist.

Men branschen är tuff och det är svårt att få jobb. Eleni sökte till medievetarprogrammet, ett bredare program som öppnade fler dörrar. 
– Det var ett fegt val, men jag ångrar det inte, säger hon. Jag fick så mycket på fötterna. 

Annons:

Hon älskar sitt jobb, trots att det är tufft

Hon växte upp i Rinkeby och Jakobsberg. Järva var ett naturligt hem för henne med sin stora grekiska diaspora. Idag jobbar Eleni på SVT:s lokala nyhetsredaktion i Rinkeby, ett stenkast från Nyhetsbyrån Järvas redaktion. Där var Eleni med från start och arbetade som redaktör för Nyhetsbyrån Järva ända fram tills början av 2022.
– Jag såg en artikel om muslimer som bad för regn i Rinkeby, den där sommaren då det var så varmt. Jag hade aldrig sett orten skildrad på det sättet. Jag kontaktade Kerstin direkt, och började jobba ett par månader senare.
 (Det var faktiskt i Tensta, inflikar Kerstin Gustafsson Figueroa, chefredaktör på tidningen.)

Eleni kombinerade ideellt arbete på Nyhetsbyrån med en tjänst på Ung media Sverige, en organisation för unga som vill jobba med media. På CV:t står även redaktör för den feministiska tidskriften Bang och kommunikatör för ett skönhetsmärke. Hon älskar sitt jobb, trots att det är tufft. 

Och vad säger pappa då?
– Han är superstolt. 

Amandah Melin

Print Friendly, PDF & Email