Lånecyklar i ett ställ vid Rinkeby centrum

Elcyklarna kom och var efterlängtade av många. Men nu är de borta igen. Anledningen är ett fabrikationsfel, cyklarna gick av på mitten och var trafikfarliga. Nu har staden sagt upp avtalet med hyrcykelbolaget.

Förra året i maj invigdes stadens lånecykelsystem och i april kom de första cyklarna till Järva. Enligt planen skulle över 5000 elcyklar placeras ut över hela Stockholm. Men nu är det tomt i cykelställen och alla cyklar är borta. Stockholms stad har sagt upp avtalet.

Trafikborgarrådet Lars Strömgren, MP, säger till DN att bolaget ”helt enkelt inte kunnat leverera det som står i avtalet”. När beslutet blev offentligt sade trafikborgarrådet att anledningen är ”en aldrig sinande ström av problem”.

Annons:

Redan i december förra året kom uppgifter om att elcyklarnas batterier var brandfarliga. Då hämtades alla cyklar in för kontroll, och kunde sedan placeras ut igen. Men nu i år kom rapporter om att flera cyklar helt enkelt gått sönder, själva ramen hade gått av och cykeln bröts i två delar.

Systemet med hyrcyklarna är till största delen finansierat av reklamintäkter från utomhusreklam. När avtalet nu hävs har hyrcykelbolaget tre månader på sig att montera ner de reklamtavlor som satts upp och därefter återställa marken.

Det är sedan tidigare känt att hyrcykelbolaget krävts på mångmiljonbelopp eftersom avtalet inte följts. Utöver de 6 miljoner som bolaget redan har betalat i vite, kräver nu Stockholms stad ytterligare 10,6 miljoner kronor.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email