Monica Jansson gick kursen i lokaljournalistik på Kista folkhögskola. Nu skriver hon på uppdrag av Nyhetsbyrån Järva.

Monica Jansson är nybliven pensionär och bor sedan 14 år i Rinkeby. Förra hösten läste hon grundkursen i lokaljournalistik på Kista folkhögskola. Kursens grundare och lärare är Kerstin Gustafsson Figueroa, chefredaktör för Nyhetsbyrån Järva.

– Redan under kursen blev jag tillfrågad att skriva en artikel för Nyhetsbyrån Järva, om samisk kultur på Kista bibliotek. Det kändes som ett förtroende, säger Monica Jansson.

Under det första uppdraget var hon nervös och höll sig till sina nedskrivna frågor. Nu när Monica Jansson gör intervjuer vågar hon vara spontan.

Kan se hur en artikel är uppbyggd

Hon har inte bara lärt sig skriva journalistik. Kursen har också förändrat hur hon läser tidningar.
– Nu när jag läser vanliga tidningar kan jag se hur en artikel är uppbyggd. Jag kan också bli lite kritisk, upptäcka saker som ser inte ser bra ut.

Varför sökte du kursen?

– Jag var arbetssökande och hade gott om tid. Jag har alltid tyckt om att skriva och jag tyckte det skulle vara kul att skildra Järva ur en helsvensk äldre kvinnas vinkel.

Vad minns du bäst från kursen?

– Det var roligt med gästföreläsarna, att de kom och brydde sig om oss som var nybörjare: Alexander Mahmoud, Philip O’Connor, Lotta Schüllerqvist och Martin Schibbye.

Skulle du rekommendera kursen till andra?

– Ja, det har jag redan gjort, både till en granne och till en som jobbar i närbutiken. Båda har varit journalister i sina respektive hemländer. Tror att det skulle passa dem att skriva om lokala nyheter i Järva.

Maria Bodin

Anmäl dig till kursen här.

Print Friendly, PDF & Email