Sheyma Isse inledde med två dikter när det blev ungdomarnas tur att ta över scenen på Järva röstar. Nada Yussuf från Galdem A Talk ledde sedan samtalet om skolan. Deltagare var Aryan Ahmed och Shamis Ahmed, som precis gått ut nian, Tavin Alimoradi Nasrabadi från Husbyrådet och Sara Mecconen från Galdem.

Samtalet handlade mycket om egna upplevelser från skolan. Sara, som nu studerar till socionom, har gått i gymnasiet inne på Södermalm och Tavin går där nu. Båda två kände att de behandlades annorlunda eftersom de kom från orten. ”Bara vita lärare, ingen mångfald bland lärarna”.

Nada gick i Husbygårdsskolan i grundskolan.
– Där mådde jag så bra, men när jag kom till gymnasiet då kände jag verkligen att jag stack ut. ”Du är från Husby”, typ.

Annons:

Lärarna förutsätter att jag tolkar till mina föräldrar

Tavin gick en tid under mellanstadiet i Engelska skolan.
– Jag blev behandlad annorlunda, och jag förstod inte varför. Men även nu, i gymnasiet, händer det. Lärarna förutsätter att jag tolkar till mina föräldrar, till exempel, vilket jag inte alls gör.

Flera av dem hade märkliga erfarenheter av religionsundervisningen, särskilt när det handlade om islam.

”En lärare visade en bild av Muhammed och jag var den enda som påpekade att det inte är okomplicerat. Och jag är inte ens muslim.”

En kvinnlig lärare satte på sig en sjal när hon undervisade om islam. ”Den satt inte ens rätt. Hon hade satt på sig den som en påskkärring.”

Jag menar, en lärare ska väl ge hopp?

Låga förväntningar hade de alla drabbats av. Sara mindes när hon sade till sin lärare att hon ville läsa till psykolog. Då tyckte läraren att det ”nog var lite för svårt”.
 – Jag menar, en lärare ska väl ge hopp? Det är väl det minsta de kan göra, förutom att de ska förmedla kunskap, så måste de ge en framtidshopp.

En av tjejerna berättade att när hon presterat bra, fick hon höra ”du har gjort det bra, även fast du är somalier”.

Shamis konstaterade att hon har tillräckligt bra betyg för att komma in på flera innerstadsskolor.
– Men många varnar mig. ”Du kommer inte att känna dig trygg, det går bara svenskar där” säger de. Det är trist att det ska vara så.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email