Ung somalisk man porträttbild

Sport och all idrott spelar en stor roll i hur unga förbereds till det vuxna livet. Drömmar kan bli verklighet, om man är villig att uppoffra sig och avstå från mycket annat. Men jag vet av egen erfarenhet att detta inte är tillräckligt, utan det krävs lite tur på vägen.

Dessutom behövs det pengar för att kunna satsa och många gånger även kontakter för att få en chans att lyckas. Men alla kan bidra för att aktivt öka engagemanget.

Föreningslivet bygger på en gemenskap och en känsla av tillhörighet där alla kan vara med. När jag var yngre och föreningsaktiv såg jag inte många föräldrar som var närvarande på sina barns idrottsaktiviteter, vare sig det handlade om basket på Ungdomens hus eller boxning/muay thai i hallen bredvid bowlinghallen.

Annons:

Idag är det annorlunda. Numera verkar föräldrar hjälpa föreningarna på alla sätt. Nu skjutsar de inte bara sina egna barn, utan även andras, och mammorna bakar och lagar mat till cuper och turneringar.

Fotbollen påverkar både folkhälsan och samhällsekonomin positivt

Fotbollen är den största sporten i Järva och där finns en gigantisk potential bland unga. Om de får det stöd de behöver och kan behålla motivationen, då kommer många att lyckas.

Idrott gynnar samhället på många sätt, det visar forskning som Svenska fotbollsförbundet tagit fram tillsammans med UEFA. Studien SROI (social return on investment) visar vad fotbollen bidrar med till samhället. Fotbollen påverkar både folkhälsan och samhällsekonomin positivt. De som spelar fotboll lever ett hälsosammare liv, förbättrar sitt sociala liv, gör inte av med lika mycket pengar och lever längre.

Sportens betydelse för mig växer för varje dag, det ger mig både glädje och frustration, vänskap och engagemang. Det är viktigt att göra något meningsfullt på fritiden istället för att riskera att hamna på farliga vägar.

Muhsin Bashir Ali

Print Friendly, PDF & Email