Skärmavbild från svenska dagbladet

Arbetslösheten har ingenting med det att göra, inte heller den allt mer segregerade skolan och självklart inte bostadsbristen. Nej, ingenting som den nyliberala politiken förorsakat har något med den ökande gängkriminaliteten att göra i våra förorter.

Nej felet ligger hos föräldrarna som inte uppfostrat sina barn till goda medborgare, åtminstone om man ska tro, den förmodligen välbetalde, propagandisten för det privata “näringslivet”, Benjamin Dousa.

I en debattartikel i SVD den 15/10 avfärdar Dousa varje tillstymmelse till förståelse för det 34-punkters program som “Järvas mammor” tagit fram som ett bidrag till hur gängkriminaliteten skall bekämpas. Som ett nästan övertydligt exempel på Dousas totala brist på förståelse för hur många svenskar har det, inte minst i städernas förorter, skriver han, efter att ha målat upp en bild av bomber, öppen narkotikaförsäljning och allmänt kaos : “Det är inte konstigt att nästan var tredje invånare har övervägt att flytta från Järva på grund av otryggheten, att jämföra med en på hundra i områden som Södermalm och Östermalm”.(!) Varför nämner han inte Djursholm som sannolikt har ännu lägre “utflyttarvilja”?

Annons:
Annons:

Frågan är varför han inte föreslår en allmän stängning av alla ungdomsgårdar

Visste man inte bättre kunde man tro att Dousa ingenting visste om livet i Järvaområdet. Men som tidigare ordförande för stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista och uppväxt i området har han sannolikt bara valt att helt anpassa sina kunskaper till den högerliberala agenda som bland annat Milton Friedman stod för och vars porträtt pryder Benjamin Dousas arbetsrum.

Dousa citerar också två kriminologer som sägs visa att “fritids- och ungdomsgårdar inte förebygger brott, och att unga som ofta besöker dessa gårdar visat sig vara mer kriminella än de som inte gör det”. Det är lätt att förstå den iver som Dousa visade när han drev igenom stängningen av ungdomsgården Reactor i Husby och frågan är varför han inte föreslår en allmän stängning av alla fritids- och ungdomsgårdar om de bara utgör grogrund för kriminalitet?

Det som driver gängkriminaliteten är i första hand narkotikaförsäljningen och narkotikan konsumeras i stor utsträckning utanför gängens egna hemmaplan. Inte för att det skulle saknas konsumenter på hemmaplan, utan av det enkla skälet att det finns mer pengar att hämta på försäljning till medel- och överklass. Som doktrinär beundrare av Milton Friedmans teorier om utbud och efterfrågan förväntar jag mig nu att det privata “näringslivets” propagandist tar tag i efterfrågedelen och tar ett allvarligt samtal med föräldrarna i Djursholm, Östermalm och Södermalm.

De har uppenbarligen misslyckats med sin uppfostran.

Göran Kärrman, boende i Husby

 

Print Friendly, PDF & Email