Dokumentärfilmselever poserar i grupp
Dylan Kadir, Adrian Campillay, Jafet Mebrahtu, Oleh Holodyshyn, Hilda Olofsson och Nathalie Bergh.

Under torsdag till fredag i veckan höll Sundbybergs Folkhögskolas olika linjer i diverse programpunkter på kulturfestvalen Partum i Rinkeby Folkets Hus. Nyhetsbyrån Järva tittade in i Stora salen när elever från dokumentärfilmslinjen visade upp sina filmer.

Första filmen ”Mina boys” handlade om unga vuxna som genom olika fritidsaktiviteter och gemenskap hittar tillhörighet och mening i tillvaron. I andra filmen, ”Kajsa”, får vi följa en 30-åring i centrala Stockholm som utbildar sig till PT och de saker hon utmanas av, och i ”Nästan flintskallig” får vi ta del av den interaktion som kan utspela sig mellan en barberare och en kund. Personliga samtal blandas med ideal om stil med mer. Egentligen var nog denna film en slags marknadsföring för själva dokumentärlinjen. Själva huvudpersonen studerar nämligen dokumentärfilm och förklarar för frisören vad dokumentärer handlar om, att ge sin bild av världen.

Sista kortfilmen, ”Samtal i Sumpan”, var på 12 minuter och beskriver några olika lokalbors vardagssnack; ett par kvinnor på nagelsalongen, tre ortengrabbar som gör rap och ett äldre par på en parkbänk. En typisk ”slice of life”-skildring.

Annons:

Dylan Kadir, Adrian Campillay, Jafet Mebrahtu, Oleh Holodyshyn, Hilda Olofsson och Nathalie Bergh går alla dokumentärfilmen och Nyhetsbyrån Järva frågade dem hur det är att studera dokumentärfilm.
– Fett kul, man lär sig massa olika saker, sade Adrian Campillay efter visningen.

man på scen presenterar nästa film
Dylan Kadir presenterar dokumentärfilmerna.

Vad som inspirerade dem innan filmandet är däremot inte det enda som påverkar innehållet, menade de.
– Jag inspireras av andra dokumentärer och sedan vet man aldrig vad man kommer att filma, vad som händer när man filmar, det är spännande, sade Dylan Kadri en av filmarna och värd för visningen.

Dokumentärfilmslinjen på Sundbybergs Folkhögskola i Rissne är ettårig och CSN-berättigad. Själva undervisningen är kostnadsfri. Det krävs ingen erfarenhet av film för att söka. Det finns även en påbyggnadstermin som de med förkunskap av kamera och redigering kan söka.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email