Google, Almi och Arbetsförmedlingen gör en gemensam satsning på digital kompetens. En stor buss rullar runt i Sverige och föreläser för arbetssökande, småföretagare och studenter. I Tensta fick de inte köra in bussen i centrum, utan lånade istället Tech Tenstas lokal.

– Min uppmaning till er är att vid sidan om studier och arbete, jobba ideellt åtminstone 20 procent. Den erfarenhet ni får då kan ni aldrig läsa er till.

Ishtar Touailat, innovationschef på Tieto, var den som inledde den första av Digitalakademins två dagars föreläsningar och work shops. Hon utsågs av både Veckans Affärer och Sveriges chefsorganisation Ledarna till framtidens kvinnliga ledare 2018. 

Annons:

– Jag prenumererar på Dagens industri och Svenska Dagbladet, det kostar pengar. Men så läser jag också China Daily, Al Jazeera och andra tidningar gratis. Det måste ni göra för att hålla er informerade om vad som händer i världen. Läs några minuter om dagen och få superkoll. 

Ishtar Touailat gav tre råd till dem som ska starta eget: 1) var tydlig med hur du vill lösa problemet, och om det inte fungerar, var öppen för att byta problem. 2) Var agil (se nedan vad det betyder) och 3) skit i vad andra tycker.

Digitalakademins föreläsningar och work shops går ut på ett höja den digitala kompetensen, deltagarna kan lära sig mer om sökmotoroptimering och hur man bygger ett eget varumärke. Det fanns även möjlighet att få personlig rådgivning inom digital kommunikation. 

Digitalakademin fortsätter sin turné ända fram till 3 maj. Efter Tensta kommer bussen köra till Botkyrka, Norrköping, Göteborg, Malmö och Helsingborg.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Att arbeta Agilt, eller åtminstone påstå det, har under de senaste åren blivit allt mer populärt. Agil kommer från engelskans ”agile”, som betyder lättrörlig. 

Print Friendly, PDF & Email