Bild på medelålders blond kvinna som vilar huvudet i handen.

Den gravida kvinnan som brottades ner på tunnelbanan inne i city födde sitt barn för tidigt. Ordningsvakterna åtalas inte, utan återgår i tjänst som om ingenting har hänt. Vad händer med ordningsvakten som så brutalt behandlade en tolvåring i Kista galleria? Hans arbetsgivare tycker inte att något fel har begåtts.

Jag har hört åtskilliga historier om aggressiva ordningsvakter. Jag har sett inspelade mobilfilmer om vad som verkar vara helt obefogad brutalitet. Det finns en skrubb nere vid spärrarna i Rinkeby tunnelbana, där vakterna trycker in folk som på något sätt provocerat dem. Det kan räcka med att ta upp mobilen och se ut som om man ska ta en bild. Flera har blivit hotade, men ingen vill polisanmäla. Den som gör det röjer sin identitet och hemadress, och det känns inte säkert.

Jag har sedan dess funderat på vad han menar

På senaste nämndmötet i Rinkeby-Kista, det är några veckor sedan nu, tyckte den biträdande lokala polischefen att det var ”jättehäftigt att se vad vi gemensamt kan åstadkomma i Rinkeby”. Jag har sedan dess funderat på vad han menar. Är det ”jättehäftigt” att ha sex ordningsvakter vid tunnelbanespärrarna varje kväll? Och en polispiket utanför på torget? Är det ”häftigt” att ordningsvakter kränker våra medborgerliga rättigheter och sprider olust och till och med rädsla?

Politikerna i stadshuset, både de som sitter vid makten och de som är i opposition, vill ha fler ordningsvakter. Men är det verkligen det här samhället vi vill ha?

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email