Betydelsen av representation, om vad som är en bra berättelse och om att vårda sina källor. Det var några av de teman som lyftes när DN-fotografen Alexander Mahmoud besökte kursen i praktisk lokaljournalistik på Kista folkhögskola. 
 – Det görs för lite journalistik i förorterna, sade Alexander Mahmoud.

Han vill se fler journalister från förorten i framtiden.
 – Det behövs fler journalister i Järva för att kunna ge en sannare helhetsbild. Nu när det skrivs om orten, så är det antingen bara ”bra” saker eller bara ”dåliga”.

Alexander berättade om sin resa från att växa upp i en by med några hundra personer i Småland till att arbeta som fotograf på Sveriges största morgontidning.
– I Grimslöv bor kanske 600 personer, där kan vi snacka om medieskugga.

Han är både fotograf och skrivande journalist

Han är både fotograf och skrivande journalist. Samma dag som han besökte kursen recenserades boken Adoptionerna, som han skrivit tillsammans med Patrik Lundberg och Josefin Sköld, i Dagens Nyheter. Sina första artiklar skrev Alexander i tidskriften Re:public, som presenterades som “en dokumentär på papper”.
 – Det var ett riktigt älsklingsprojekt där vi inte fick betalt. Ingen tyckte om oss egentligen, både vänstern och högern tyckte vi var ett problem. Men det var bra, om man märker att bara en viss grupp människor tycker om det man gör, då är det någonting som är fel.

Att fota är lite som att vara hockeymålvakt

Kursdeltagarna fick möjlighet att ställa tekniska frågor kring fotograferandet och även hur en fotograf hanterar sin yrkesroll.

– Att fota är lite som att vara hockeymålvakt. Ibland släpper man in en puck och det blir mål. Då får man inte tänka för mycket på det, utan fortsätta framåt. Det kommer nya möjligheter hela tiden.

Det brukar heta att en fotograf ”tar en bild”, men det har Alexander Mahmoud ändrat på.
 – Jag har börjat se bilden som en gåva, inte en stöld. 

Sammanställt av kursdeltagarna

Deltagare i kursen i lokaljournalistik sitter i klassrummet.
Print Friendly, PDF & Email