Behöver jag påminna om att FN:s barnkonvention har blivit svensk lag och att vi ska värna om barn och allt som handlar om dem? Den här krönikan handlar om fördelningen av föreningsbidrag i Rinkeby-Kista.

Artikel 31 i barnkonventionen, som handlar om barns rätt till lek, vila och fritid, är central för barns och ungas idrottande. Anpassat till barnets ålder ska barn få vara med, leka och utvecklas och vuxna ska uppmuntra och tillhandahålla meningsfull fritidsverksamhet. Genom att lyfta alla barns rätt till lek, vila och fritid poängteras att alla barn ska ges möjlighet att delta.

I en tid där det behövs stimulans för barn, och i en tid där staden behöver sitt civilsamhället mer än någonsin, så tappar civilsamhället hoppet. Har vi redan glömt bort hur många barn som samhället har svikit?

Annons:

Har vi redan glömt bort hur mycket forskning som visar vad barnen behöver i tidig ålder?

Har vi redan glömt bort hur mycket forskning som visar vad barnen behöver i tidig ålder?

Har vi redan glömt bort att ungdomar behöver stöd, innan det går snett och polisen griper dem?

Rinkeby-Kista gav 7000 kronor till AIF Kista, istället för de 50 000 som de fick förra året och som de behöver för sin verksamhet. AIF Kista bedriver en bred och mycket uppskattad verksamhet i stadsdelen, men nu kastar de in handduken. Med 7000 kan de inte genomföra de planerade aktiviteterna.

Seriöst, 50.000 kronor. Det handlar inte om miljoner.

Seriöst, 50.000 kronor. Det är vad de har ansökt om. Det handlar inte om miljoner. Hur svårt kan det vara att fixa fram? 

Vi socialdemokrater må sitta i opposition, men jag uppmanar alla partier som sitter i nämnden i Rinkeby-Kista (speciellt Miljöpartiet) att bromsa den här utvecklingen. Om AIF Kista lägger ner sin verksamhet idag, då är det en annan förening som gör det imorgon. Jag vägrar se något sådant hända. Det sista Rinkeby-Kista behöver är ett försvagat civilsamhälle. Detta får inte fortgå.

Det sista Rinkeby-Kista behöver är ett försvagat civilsamhälle

Alliansen borde se allvarligt på det här. Idag finns mycket forskning, som visar att barn som inte har samma förutsättningar till studier eller fritidsaktiviteter, löper större risk att hamna i kriminalitet. 

Dousa måste ta sig i kragen, eller nån i samarbetspartierna måste ta honom i kragen, så att han inser att om han fortsätter experimentera med området så försvinner många goda krafter från civilsamhället.

Det var inte så länge sedan som Rinkeby-Kista slaktade föreningsbidragen och då pratar vi om en stadsdel som har en större budget än grannstadsdelen Spånga-Tensta. Spånga-Tensta lyckades dessutom behålla pengarna till sitt civilsamhälle.

Man brukar säga inget är glömt, inget förlåtet. Det är just det som jag kommer använda mot partierna i makten i valet 2022. 

Men den här frågan är större än partipolitik, det handlar om att ge våra barn och ungdomar stimulerande aktiviteter. Jag strävar efter ett Stockholm för alla och inte bara för få. Tills den drömmen är verklighet så kommer jag att kritisera felaktiga beslut.

Mohamed Nuur, ersättare i socialnämden,
ordförande för Tensta (S).
Print Friendly, PDF & Email