Toni Mellblom, som varit direktör både för Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta, blev till slut även direktör för Järva. Nu har han varit här i ett drygt halvår. Hur känns det?
– Det är väldigt roligt att vara tillbaka, jag gillar verkligen att jobba i Järva.
Han väntar i solskenet utanför förvaltningshuset på Elinsborgsbacken 3 tillsammans Gedi Abdi Aziz, hans vapendragare och medarbetare från Tensta. De känner varandra sedan länge, Toni började arbeta i Spånga-Tensta första gången redan 2005, då som biträdande enhetschef för Barn- och ungdom.
Jag har en historia här
– Jag var ute idag för att köpa en shawarmarulle i food trucken i Tensta centrum, då träffade jag några socialsekreterare som satt på en bänk. Vet ni var ni sitter, frågade jag, det här är Tenstagången 55. Här låg vårt förvaltningshus en gång i tiden. Jag har en historia här.
Känns arbetet annorlunda den här gången, jämfört med tidigare?
– Det är klart att det är annorlunda, två stadsdelar, som jag har jobbat i och tycker väldigt mycket om, har blivit en. Jag tycker att det är jättekul och att det var ett jättebra beslut.
När sammanslagningen av stadsdelarna skulle ske var Toni Mellblom direktör i Rinkeby-Kista och många trodde att han skulle få ta över ansvaret för Järva. Men det var direktören i Spånga-Tensta som utsågs till direktör för den nya stadsdelen. Victoria Callenmark slutade dock på egen begäran hösten 2024, och Toni kom tillbaka. På frågan om han fått sin revansch nu, svarar han:
– Nej, jag ser det inte så.
Handen på hjärtat, försöker jag, men han vill inte säga det uppenbara.
– Nej, men det var kul att komma tillbaka. Det var bra att jobba i Hässelby också, jag jobbar helst här på västra sidan.
Det finns inga hard feelings från mig gentemot Nyhetsbyrån Järva
Det finns de som tror att Nyhetsbyrån Järva bar skulden till att han inte fick jobbet den gången? Anledningen skulle bland annat vara alla artiklar om problemen inom förskolan i Rinkeby-Kista, som ledde till att en avdelningschef byttes ut. Kände du att det var vårt fel?
Toni Mellblom skrattar gott och länge. På skoj säger han att det nog kan stämma, men sedan svarar han på allvar:
– Jag tänker så här, staden fattade beslut och utsåg den som de trodde skulle göra det bästa jobbet. Och eftersom jag vill det som är bäst för Järva, så var jag nöjd med det.
Han upprepar ännu en gång att han är glad att vara tillbaka, och att han troligen är den enda direktör som fått komma tillbaka. ‘Det är inte samma Toni som förut’
– Det finns inga hard feelings från mig gentemot Nyhetsbyrån Järva. Ni gjorde ert jobb. Det finns artiklar som ni har publicerat som jag har haft synpunkter på, men det ingår i spelet. Det är inga konstigheter.
Många var glada att Toni kom tillbaka. Men efter attentatet i Örebro var det en del i moskén i Rinkeby som var besvikna eftersom stadsdelens direktör inte hade hört av sig. ”Det är inte samma Toni som förut”, sade de. Vad tror du det beror på? Nu ser Toni Mellblom uppriktigt ledsen ut.
– Det gör mig ont om de tycker så, men det är bra att jag får höra det. Det ska vi råda bot på. Men det är klart, stadsdelen är större, det är mycket att göra.
Han försäkrar att han är lika engagerad i området som tidigare. Mea culpa, det var mitt fel
– Jag brinner verkligen för det här området. Jag skulle inte vilja jobba någon annanstans, om jag ska vara ärlig. Jag tycker att det här uppdraget är det viktigaste uppdrag man kan ha i staden. Jag är stolt att representera Järva i olika sammanhang och berätta vad vi gör här.
Han vidhåller också att han har bra relationer till föreningslivet.
– De föreningar som funnits här och verkat länge, jag hoppas och tror att de känner att om de vill prata med mig då kan de ringa eller mejla, så får vi kontakt.
Men efter Örebro, det var ändå en särskild händelse. Många människor med utländsk bakgrund, och särskilt muslimer, kände sig oroliga och då ville de höra ifrån dig.
– Ja, jag förstår det. Mea culpa, det var mitt fel, jag tar med mig det.
Han suckar tungt och säger att i hans värld så har han en bra relation till moskén i Rinkeby. Är det inte ett solklart exempel på tjänstemannastyre?
– Imamen lyfter bara luren och ringer till mig, det gjorde han till och med när jag jobbade i Hässelby. Vi har känt varandra i så många år och vi ska träffas framöver. Vi har bokat en tid.
Toni Mellblom har även hamnat i en soppa, som han inte har varit med att anrätta. På senaste nämndmötet framkom att förvaltningen har fått 4 102 356 kronor från Allmänna arvsfonden för projektet ”I Järva pratar vi om våld”. Hur kan stadsdelsförvaltningen söka pengar utan att nämnden fattat beslut först? Är det inte ett solklart exempel på tjänstemannastyre? Skulle du ha godkänt det här?
– Ja, svarar han utan att tveka.
Du kan inte säga något annat?
– De har naturligtvis pratat med politiken om att de ska söka de här pengarna.
När då? Det svaret uteblir.
– Jag hade ingen aning om det här. När det beslutet kom att vi skulle få drygt fyra miljoner, var det väldigt positivt. Sedan kom det fram att ärendet inte varit uppe i nämnden.
Inga pengar från Allmänna arvsfonden ska gå till våra tjänstemän
Toni Mellblom såg till att inga pengar fick tas ut och inget fick göras innan beslutet var fattat i nämnden.
– Jag stoppade det direkt, men vi kunde inte ta upp det förrän i nämnden i mars. Pengarna ska gå till civilsamhället. Inga pengar från Allmänna arvsfonden ska gå till våra tjänstemän. De pengar vi bidrar med är lokalkostnader, arbetstider för våra tjänstemän. Det stora jobbet ska civilsamhället göra.
Stadsdelsnämndens vice ordförande Ole-Jörgen Persson (M) är upprörd, och kallar det för en stor skandal. Toni Mellblom tar det med ro.
– Jag tror på det här projektet, civilsamhället har ju varit med i arbetet från början, det är något bra. Men det borde ha tagits upp på nämnd innan ansökan gick iväg. Ibland blir det fel. Men man får säkerställa att det inte händer igen. Man ska inte ångra sina misstag, man ska lära sig av dem och inte upprepa dem.
Kerstin Gustafsson Figueroa