Annelie Drewsen står framför bilderna på väggen.

Nu är det dags för det årliga Nobelfirandet i Rinkeby och Tensta. Elever från olika skolor i området har under hösten arbetat med Nobelpriset. I Rinkeby bibliotek håller firandet hus i år. 
– Firandet blir speciellt i år igen. Tyvärr kommer inte pristagaren och besöker oss men vi kommer skicka häftet ändå, säger Annelie Drewsen.

Under delar av höstterminen har eleverna läst och arbetat med årets litteraturpristagare Abdulrazak Gurnah. Men också om Alfred Nobel och Nobelpriset genom historien. På Enbacksskolan har man engagerat elever från förstaklass till nionde klass. Man har använt olika metoder för att arbeta pedagogiskt, bland annat med föreläsningar, tidslinjer och pyssel där eleverna gjort egna uppfinningar. 

Mycket av det som Abdulrazak Gurnah skriver om är något som intresserat och engagerat eleverna

Annons:

– Mycket av det som Abdulrazak Gurnah skriver om är något som intresserat och engagerat eleverna. Vissa känner igen sig i delar av det han skriver. Det fanns så mycket som eleverna var intresserade av och som vi kunde spinna vidare på. Det är en rikedom av erfarenheter och tankar som har väckts av hans böcker, säger Annelie om elevernas respons på arbetet.  

Nobel i Rinkeby och Tensta har i samband med att Rinkeby centrum fyller 50 år, och att Gunilla Lundgren firar 50 år som författare, byggt upp ett arkiv på hemsidan nobelirinkeby.se. Där kan man ta del av alla tidigare häften som skickats till pristagare genom åren. 

Stina Lindgren
vägg med bilder på alla åresn Nobelfirande i Rinkeby.
Ett tittskåp som gjorts inför Nobelfirandet.
Print Friendly, PDF & Email