Ett foto på Olivia Ström och Ibbi Chune

I fjol startades projektet Ortens Tomtenissar av Olivia Ström och Ibbi Chune, som genom insamlade pengar kunde dela ut ett hundratal julklappar till massor av barn som lever i social och ekonomisk utsatthet i Stockholmsområdet. Nu är tomtenissarna tillbaka!

Projektet Ortens Tomtenissar startades under pandemiåret 2020 och riktar sig till barn upp till 18 år bosatta i Stockholms förorter som önskar sig en julklapp, men som inte riktigt har råd med det. Målgruppen är alltså barn som lever i både social och ekonomisk utsatthet, och som inte riktigt får en julafton som många andra.

Förra året lyckades initiativtagarna till Ortens Tomtenissar, kompisarna Ibbi Chune från Skarpnäck och Olivia Ström från Hjulsta, samla in drygt 27 000 kronor på två dagar. Genom insamlingen och sponsorer kunde de därför dela ut ett hundratal julklappar till barn runtom i Stockholm.

Vi har gjort stora förändringar i projektet för att få en mer effektiviserad verksamhet

I veckan meddelande Ortens Tomtenissar på deras Instagram-konto att projektet drar igång även i år. Men den här gången får kompisduon tillökning med ett större team för att täcka fler områden i Stockholm.

– Vi har gjort stora förändringar i projektet för att få en mer effektiviserad verksamhet. Vi kommer att få mycket mer hjälp i år med alltifrån att slå in julklappar, köpa dem och dela ut dem. Listan på volontärarbetare är lång, säger Ibbi Chune.

Hon berättar att de tar med sig flera lärdomar från förra året, exempelvis att köpa in färre specifika julklappar då det i fjol kunde uppstå en känsla av orättvisa hos barnen.

Drömmen om att vårt projekt ska gå nationellt finns alltid där

Vad gäller framtiden så uppgav uppgav Ibbi Chune och Olivia Ström redan förra året att de vill utöka projektet till att också göra liknande utdelningar under Eid och andra högtider, samt att också leverera julklappar till andra städer i Sverige.

– Drömmen om att vårt projekt ska gå nationellt finns alltid där, men vägen dit är lång. Det finns dock många bra människor runtom i landet som vill hjälpa till och etablera det här projektet, så vi får se, säger Ibbi Chune.

Den som önskar sig en julklapp får skynda sig! Idag fredag innan kl 16 är sista chansen att önska sig en gåva från Ortens Tomtenissar.

Julia Hilmersson
Print Friendly, PDF & Email