Journalisten, svensken, irländaren och Kistabon Philip O’Connor är aktuell med två podcasts som har Irland i fokus. Irish in Sweden och The Global Gael tar upp ämnen från högt till lågt och med nya gäster varje vecka med irländsk anknytning.

Klockan 07.00 varje måndag släpps ett nytt avsnitt av podden ”Irish in Sweden” där det pratas om alla ämnen du kan tänka dig och där gästen alltid har någon sorts anknytning till Irland. Philip O’Connor är journalist och är själv uppväxt i Dublin och har tidigare varit verksam som journalist där. Är du irländare och har anknytning till Sverige, eller är du svensk som har en anknytning till Irland, då är det bara att komma och prata med Philip O’Connor.

 – För några veckor sedan hade jag Birgitta Gurten här, som åkte till Irland och tågluffade, reste runt och på en pub blev hon bjuden på en öl av en kille och 40 år senare är hon kvar där. Jag berättar om hur det är att vara irländare i Sverige och hon berättar det omvända, hur det är att vara svensk i Irland.

Annons:

Det finns mellan 3000 och 4000 irländare i Sverige

Med lite grova uppskattningar berättar Philip O’Connor att det finns någonstans mellan 3000 och 4000 irländare i Sverige. Han drar en snabb jämförelse med kurder, som är omkring 160000, så han tillägger att det är en relativt liten grupp. Men där finns precis lika stort behov av journalistik och att ha en plattform där man kan samlas kring berättelser och dela med sig av information.

 – Jag blir inkallad till ambassaden när de har något viktigt att säga eftersom jag anses vara en röst som når ut till folk. Vi har otroligt många trogna lyssnare, runt 2000 i Sverige, som lyssnar varje vecka. Kommer det inte ut klockan sju på måndagen då är det arga irländare i whatsapp. ”Vad fan är det som händer? Har det hänt nånting?”

Innehållet i avsnitten beror helt på den som berättar

Innehållet i avsnitten beror helt på den som berättar. Ett avsnitt kan bestå av en rad intervjuer efter varandra. Det kan till exempel börja med en intervju med en kille som är projektledare för irländare på en byggarbetsplats, följt av någon som gör ekologisk läsk ute på Ingarö, sedan en fotograf som bor i Sollentuna, en tjej på andra sidan stan som säljer textilier och sist en kille som skriver en True Crime bok och vill promota sin bok.

 – Brian Downey från Thin Lizzy skulle komma till Sverige och spela så jag ringde upp och intervjuade honom. Så många fick reda på att han kommer att spela här tack vare min podd och då sålde de hutlöst många biljetter. Alla som jobbar på bygget visste inte att han skulle komma förrän de hörde min podd på måndag morgon och då gick alla ut och köpte biljetter.

Irish in Sweden fungerar som allt från en marknadsföringskanal till ett community som hjälper och ger stöd åt irländare i Sverige på olika vis.

Det finns 70 miljoner runt om i världen som har irländskt påbrå

 – När jag insåg att det funkade med Irish in Sweden tänkte jag att ”det här är helt otroligt!”, trots att det är en sån nischad grej. Även om det inte finns någon ekonomi överhuvudtaget så bara kör jag! Sedan kom jag på att det finns 4000 irländare i Sverige, men det finns 70 miljoner runt om i världen som har irländskt påbrå. Då kommer vi in på nästa podd som heter The Global Gael och det är liksom samma sak. Fast maxad!

I The Global Gael blir anknytningen till Sverige irrelevant och fokus ligger på irländare och därmed blir plattformen mycket större. Bredden i ämnena är likadan, men nu med hela världen som kontaktyta. Där kan man bland annat höra en intervju med en irländare i Kambodja som introducerat en sport som heter Herling och som beskrivs av Philip O’Connor själv som ”landbandy fast med mycket mer våld!”. En proffsmusiker i Las Vegas som lidit av scenskräck i tjugo år och därför skrivit en bok om ångest. Det pratas sport, musik, politik, löpning. You name it.

 – Det fanns ett system i Irland på 1950-talet och ända in på 1990-talet ,som innebar att om en tjej blev gravid och var ung och ogift, så togs hon in på en anstalt och där fick hon föda barnet. Staten tog barnet, tjejen kickades ut och barnet adopterades bort. Det var ofta bönder som adopterade barnen för de sågs som gratis arbetskraft.

There’s no such thing as an ordinary Irish person abroad

Många av de barnen har inte haft det särskilt bra, kosnaterar Philip O’Connor, men nu finns en statlig kommission i Irland som har börjat utreda följderna av det här systemet.

– Det är väldigt många barn som har hamnat i London, Manchester eller Leeds, framför allt i Storbritannien, men också i Australien och USA. Vi försöker stötta de här personerna och vi har gjort en intervju med en från norra England som är offer för det här systemet. Tanken med podden är att återigen nå ut till folk som inte känner till att det här stödet finns.

Philip O’Connor berättar att det är bredden han vill åt. Han vill inte nischa sig i det som händer i närområdet utan han vill åt berättelserna som sträcker sig över hela världen.

Jag har 70 miljoner poddavsnitt som jag inte har gjort än

 – ”There’s no such thing as an ordinary Irish person abroad”. Alla har någonting att berätta. Det finns ju en anledning till att de är utomlands. Det finns någonting de gör, det finns någonting de är, det finns något som driver dem och så länge de finns har jag 70 miljoner poddavsnitt som jag inte har gjort än.

Trovärdigheten och oberoendet är det som Philip O’Connor känner är det viktigaste. Podden är helt finansierad av frivilliga Patreon-donationer och hans egen tid och svett. O’Connors oberoende och vägran att låta sig kuvas har resulterat i att han inte längre är välkommen i vissa tidningar på Irland och radiokanaler i Sverige.

 – Trovärdigheten och ärligheten går först. Stödet kommer från dem som litar på mig, de som lyssnar, de som tittar, de som läser, de som sponsrar, de som betalar en liten slant via swish eller patreon. Jag kan inte svika dem.

Han säger att de som stödjer honom inte har någon makt, ingen minister lyssnar på dem, de får inte träffa Zlatan eller Stefan Löfven eller vem det nu kan vara. Men det privilegiet har Philip O’Connor.

– Om du är politiker eller har någon maktposition så kommer jag att sätta hårt mot hårt och försöka få dig att förklara varför du har gjort vissa grejer. Men jag kommer vara rättvis. Du kanske inte gillar det, men nu får du chansen.

Philip menar inte att han sitter inne med den enda sanningen om irländarna i Sverige, eller runt om i världen heller, utan han understryker att det här är det han har fått fram.

Kärleken till den oberoende journalistiken är uppenbar

– Det är otroligt svårt att få reda på tillförlitlig information och där behöver man journalister som det går att lita på.

Philip O’Connor har alltså hela världen som arbetsplats. Men han påpekar även hur viktigt det är med lokaljournalistik och tar specifikt upp Nyhetsbyrån Järva som ett tydligt exempel. Kärleken till den renodlade, ärliga och oberoende journalistiken är uppenbar. Men det har uppenbarligen sitt pris att vara omutbar och ärlig.

 – Jag är ju ensam. Man måste tjäna lite pengar för att det ska gå runt och det är ju den utmaningen jag står inför. Hade jag haft valet hade jag suttit här och poddat 40 timmar i veckan. Jag har en jävla stark tro på radio och ljud som medium. Det är ett väldigt intimt sätt att ta till sig information. Jag ger folk en påminnelse varje vecka om att det här finns. Att det här stödet finns. Att det här communityt finns.

Ronny Andersson

Print Friendly, PDF & Email