Människor pratar i i en möteslokal i Rinkeby Folkets Hus.

Är du orolig för någon som mår dåligt? Det var rubriken till ett eftermiddagsseminarium i Rinkeby Folkets Hus om psykisk ohälsa, som Stockholm stad bjöd in till.

Anahita Amin och Fatuma Mohamed från Transkulturellt Centrum inledde om orsakerna till både fysisk och psykisk ohälsa, om kortvarig och långvarig stress och vad som kan göras för att komma till rätta med oro, nedstämdhet och allvarligare tillstånd som depression och psykiska trauma.

Två kvinnor pratar med varandra.
Fatuma Mohamed, t.h. i samtal med en deltagare.

De visade också en kortfilm om en man som berättade hur han bearbetade sitt posttraumatiska stressyndrom, PTSD, orsakade av upplevelser från flera krig och konflikter i Mellanöstern. ”Jag fick lättare att sova när jag började berätta”, sade han och den filmen kan ses översatt till flera språk.

Annons:

– De flesta trauma går över av sig själv med tiden, men annars finns det hjälp att få. Det är viktigt att veta det, sade Fatuma Mohamed.

Svensk-somalisk man föreläser.
Abdinassir Osman från Hjärnkoll.

Efter en kortare paus fortsatte Abdinassir Osman, ambassadör för organisationen Hjärnkoll, att berätta om sina erfarenheter. Han är förälder till ett barn med neuropsykiatriskt funktionshinder och under en period i livet, med mycket stress och oro, drabbades han av utmattningsdepression.

– Jag mådde dåligt i tre, fyra år utan att söka vård. Sedan tog det ett halvår att bli frisk när jag fick terapi, prata med psykologer och få samtalsstöd. Hade jag haft information om den vård som finns hade det inte behövt ta så lång tid. Ibland behöver man bara prata med någon som inte dömer.

Några av stadens tjänstemän som arbetar med anhörigstöd fanns på plats för att informera om vad de gör och var de kan nås.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Publik lyssnar på en föreläsare.
Print Friendly, PDF & Email