Ali Ahmed ringer till redaktionen och föreslår att jag ska följa med honom en dag på jobbet. Han är sedan snart två år ansvarig för miljövärdarna i Rinkeby och Tensta.
– Jag har bästa jobbet, säger han.

Han väntar i firmabilen utanför Rinkeby Folkets Hus. Efter en lång period av arbetslöshet arbetar han som gruppledare för fyra miljövärdar hos bostadsbolaget Victoriahem. Det är en fastighetsägare som kritiserats hårt under alla år jag har rapporterat från Järva. Men Ali Ahmed vill inte höra på det örat.
– Nej, nu har vi fått en ny chef, och hon är jättebra. Hon går runt och pratar med hyresgästerna, det är annorlunda nu, försäkrar han.

Ali Ahmed har bott i Rinkeby i 18 år och han har en lång rad släktingar; systrar och kusiner, överallt i Järva.
– Det viktigaste nu är att folk från Järva anställs. Alla fyra miljövärdar är härifrån; en talar arabiska, en thailändska, en är från Eritrea och jag talar somaliska. Vi kan prata med alla hyresgäster nu.

Annons:

Han stannar bilen utanför kontoret på Stenbygränd 16, där ansluter förvaltaren Henrik Hellström. Han är ny på sin position, har bara jobbat i Järva i drygt två månader.
– Tidigare arbetade jag i fastigheter i innerstan, men också i Bredäng. Så jag har erfarenhet av att jobba i miljonprogrammen, säger han.

Miljövärdarna har så kallade nystartsjobb, tidsbegränsade anställningar som delvis betalas av arbetsförmedlingen. Blir det inte ett sätt att utnyttja systemet och få billig arbetskraft, undrar jag. Byts de ut efter ett visst antal månader?
– Nej, nej, vi kan inte lova fasta anställningar, men om vi inte kan erbjuda det, försöker vi hitta arbete hos någon av alla de firmor vi samarbetar med härute, försäkrar Henrik Hellström.

Först besöker vi ett gigantiskt garage i närheten, där är numera städat, det ser Ali och miljövärdarna till. I ett rum finns ett berg av cyklar i olika storlekar, några barnvagnar och pulkor. Det är grejer som antingen hittats, eller helt enkelt plockats bort från portar där de inte får stå.

– Vi ringer på och meddelar att cykeln flyttas om de inte tar hand om den efter en viss tid, säger Henrik Hellström.

Alla som saknar sin cykel eller barnvagn kan börja med att kontakta kontoret på Stenbygränd. Eller prata med Ali Ahmed direkt. Det kanske inte alls handlar om stöld, utan cykeln finns nere i garaget.

I garaget träffar vi en av de fyra miljövärdarna, Due Lulua, som gör sin andra arbetsdag.
– Jag fick chansen, säger han och rättar till mössan, som matchar arbetskläderna.

Ali berättar att miljövärdarna ronderar varje dag, går runt i garagen, på gårdarna, i soprummen och tvättstugorna.
– Jag har till och med målat väggarna i ett av soprummen, så att det ser lite trevligare ut, säger Ali Ahmed.

Ett annat låst rum i garaget består av möbler, ett möblemang till en hel lägenhet.
– Det var en lägenhet som hade en akut vattenskada, och vi får inte kontakt med dem som bor där. Som tur var bodde de på nedre botten, så ingen annan lägenhet drabbades. Men vi räddade möblerna, säger Henrik Hellström.

Vi besöker en tvättstuga, som så här på förmiddagen är oanvänd. Det rinner vatten på golvet, Henrik Hellström tror att det är kondens. Båda två börjar genast städa, ställa sakerna på sin rätta plats.
– Jag ställer dit nya städredskap hela tiden, folk tar med sig hem, säger Ali.

På flera gårdar har sopsystemet bytts ut. De gamla sopnedkasten är stängda, numera finns sopbehållare på gatan som töms med sopsug.
– Förut stod sopor på hela gatan här. Jag fick hålla rent varje dag. Nu har det blivit mycket bättre, säger Ali Ahmed.

Några av gårdarna längs Stenbygränd håller på att rustas upp. Där har hyresgästerna enligt Henrik Hellström deltagit i besluten om hur gården ska utformas.
– Vi har delat ut lappar i alla brevlådor och de har kunnat rösta på olika alternativ.

En rengjord balkong.

Ali Ahmed visar också de balkonger som han tvättat med högtryckstvätt.
– Jag har inte hunnit med alla än, men det kommer.

När vi börjar bli klara med rundturen undrar Henrik om jag kommer att skriva något negativt nu. Men Ali är inte ett dugg orolig, han är så nöjd med sitt jobb, känner att han gör nytta. Nytta för de boende och för dem som fått jobb.
– Jag var med när de intervjuades, alla bor här i Järva och då blir det bra.

Kerstin Gustafsson Figueroa

På en av de färdiga gårdarna.
Print Friendly, PDF & Email