Dokumentärserien om fotbollslaget.

Det är tyst om Välkommen hem, dokumentärserien om fotbollslaget Rinkeby United. Recensionerna uteblev och reklamkampanjen kom av sig.
– Ja, jag är förvånad, säger Johan Janrell, exekutiv producent på TV4.

Imorgon släpps sista avsnittet av dokumentärserien på TV4 Play. Och ikväll sänds näst sista avsnittet på TV, men programmen går inte längre på TV4. Redan efter första programmet flyttades serien till TV12.
– Det kom ingen publik, serien fick inte så många tittare som tittade som vi hoppades på. Det handlar om räckvidd och att säkra annonsintäkter.

Inte en enda artikel har serien blivit upphov till

Inför starten var förväntningarna hos alla inblandade höga. Serien om fotbollslaget Rinkeby United hade fått strålande omdömen av TV4.
– Ja, det handlar om en omskriven stadsdel och är ett ämne i tiden. Det är nästan som att komma till ett dukat bord, i serien finns något för alla, oavsett vilken sorts journalistik man sysslar med, säger Johan Janrell.

Men ingen skriver, inte en enda recension, inte en enda artikel har serien blivit upphov till. Trots att pressmaterial, med bilder och text, skickades ut överallt.

Vi har nått folk som aldrig tidigare har hittat TV4 Play

Johan Janrell tror kanske att formen var en utmaning (det som undertecknad kallade tiktok-klippning) och därför har kanalens vanliga publik inte hittat rätt.
– Formen stack ut, det kan ha gjort att serien hade högre trösklar. Jag ser ingen annan förklaring. Men på TV4Play har den överträffat alla förväntningar. Där har vi nått folk som aldrig tidigare har hittat TV4 Play. Och det är superviktigt för oss som företag och publicister att nå nya tittare.

Martin Roeck Hansen, seriens regissör, konstaterar att serien tydligen inte passar in i narrativet. I ett avsnitt av podcasten Varvat #75 (som alla borde lyssna på) berättar han om arbetet med dokumentären. Han säger att efter två års filmande i byn, inser han föreningslivets betydelse och att föreningar kan göra skillnad.
– I en tid då alla undrar vad som ska göras mot våldet så är det ingen journalist som vill lyfta ett av de rimliga alternativen.

Varje gång vi lyfter, då är ingen intresserad

Mohamed Hagi Farah, den före detta medborgarvärden som dyker upp i flera av seriens avsnitt, är besviken över den mediala tystnaden. Men inte förvånad.
– När något positivt händer, varje gång vi lyfter, då är ingen intresserad. Jag tycker att det är en fantastisk serie.
Rinkeby United är ett lokalt initiativ, de har inte fått någon hjälp, utan har själva stått för kostnaderna. Målet är gemenskap och lyfta området.
– Vi har våra brister, men här finns också mycket bra. Det är deprimerande tyst, men vi backar inte. Där är nog hela byn överens, vi backar inte, vi går vidare, säger Hagi Farah.

Medias icke-intresse bekräftar bara ortens misstro mot media. Serien är ett undantag som visar något annat, den är omtyckt och älskad lokalt.

Fatou Sowe, Tensta:
– Jag tycker att serien är väldigt intressant. Det handlar om folk från förorten, som utvecklas och har fotbollen som intresse. Jag tycker att programmen är väldigt bra för samhället och ger mycket. Jag är själv uppväxt här och jag hoppas att många ska se serien.

Kristian Yousef, Hallonbergen:
– Jag har kompisar som spelar i det laget och jag supportar dem. Hittills har jag kollat två avsnitt och jag tycker den är jättebra. Jag längtar till att kolla klart på de resterande avsnitten.

Muhsin Bashir Ali, Rinkeby:
– Dokumentärserien är mycket intressant, jag är med ibland, nere på Knutby och i avsnitt två. George, målvakten och jag, bor på samma gård. Det var roligt när de skrev fel i undertexterna, de skrev bredvid skolan istället för Bredbyskolan. Men det var kul, det är min sida av Rinkeby.

Elena Eek, Rinkeby:
– Kul att man visar något annat från Rinkeby, man ser att våra ungdomar gör annat än dödar varandra. Det som är fint är att dokumentären visar att killarna satsar på det här, de vill hyra planen, men de är tvungna att ta från sina egna pengar. Samtidigt försöker de få stadsdelen och politikerna att fatta varför de gör det här. Det är synd att det krävs så mycket för att göra något för ungdomarna i Rinkeby.

– Alltid när det händer en skjutning då står det Rinkeby högst upp på alla tidningarnas sidor, och det är först i nyhetssändningarna, alla pratar om det. Men nu, om den här serien, syns det ingeting. Det är bara vi själva som vill lyfta Rinkeby, media bryr sig inte.

Musab Hassan Diriye, Rinkeby:
– Serien är dramatisk, skön, vi kan relatera. Vi är från Rinkeby och vi är alla fans. Det är skönt att se något från Rinkeby som är bra saker. Media svartmålar Rinkeby mycket. Den här dokumentären visar Rinkeby ur ett bra perspektiv, den är fantastisk. Tråkigt bara att jag inte är med, jag önskar att jag hade varit det.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email