Illustration: Treeline

Utbyggnaden av Tvärbanan till Helenelund via Rissne, Ursvik och Kista kommer bli ännu dyrare än väntat, och nu finns inget slutdatum för när den kan vara klar, rapporterar Mitt i.

Redan hösten 2021 stod det klart att projektet skulle kosta en miljard mer än budgeterat och försenas med minst två år, på grund av överprövningar av entreprenader och utdragna processer med detaljplanerna. Nu är det totalentreprenören, företaget Gülermak, som sätter käppar i hjulen.

Gülermak har inte lyckats betala sina underleverantörer och bygget har under långa perioder stått stilla. Trafikförvaltningen har därför avbeställt alla arbeten på sträckan mellan Ursvik och Helenelund och nu väntar nya upphandlingar.

Annons:

Enligt tidigare tidsplan skulle sträckan fram till Ursviks torg ha öppnat hösten 2024, den är nu framflyttad till våren 2025. Sista etappen, till Helenelund, skulle varit klar 2025, men i nuläget finns inget datum för öppnandet.

Hur mycket slutnotan kommer landa på kan trafikförvaltningen inte svara på, men sannolikt betydligt mer än de dryga 6,5 miljarder som var aktuellt 2021.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email