Bashir Aman är andra namnet på Partiet Nyans vallista till Stockholms kommunfullmäktige.
– I Stockholm vill jag förändra skolpolitiken, brottsbekämpningen och arbetslösheten, alla tre hänger ihop. De är barn till varandra.

Vi träffas i kaféet i Khadidja center på Kista träff. Många kommer fram och vill hälsa på honom. Bashir Aman är en välbekant, snudd på mytomspunnen, man i Järva. Det var han som startade Al-Azharskolan 1995, skolan med muslimsk profil som framgångsrikt utbildat tusentals barn från Järva. Men flera i styrelsen för stiftelsen som drev skolan dömdes till fängelse för grov ekonomisk brottslighet och skolan har tvingats stänga. Bashir, som har avtjänat ett fängelsestraff på 4,5 år, satsar nu på politiken.

– Nyans tog kontakt med mig i slutet av förra året och jag gick med. Jag kandiderar även till riksdagen, står på tredje plats. Jag kandiderar för Nyans för att jag vill förändra det som inte fungerar. Jag är en förändringsbenägen person.

Annons:
Annons:

Namn: Bashir Aman
Ålder: 54
Bor: i Kista
Yrke: f.d. koncernchef och rektor, nu arbetssökande
Parti: Nyans

Partiet Nyans bildades 2019 och brukar betraktas som ett muslimskt parti, men beskriver sig som ”ett parti för alla, oavsett bakgrund, religion eller etnicitet”.
– Partiet säger att det inte har någon ideologi, vill inte bli stämplat som höger eller vänster. Men det finns principer som vi alla är överens om. Vi visar respekt för alla som bor i Sverige och vi gör det på riktigt.

Partiprogrammet verkar vara under utveckling, och inte något som alla partiets företrädare sluter upp bakom. Nyans tycker att kamerabevakningen ska öka, men det tycker inte Bashir Aman:
 – Nej, nej, absolut inte! Inte fler kameror, jag är totalt mot det och vill inte leva i en polisstat! De löser ingenting.

Nu under valrörelsen reser Bashir runt i landet och kampanjar för partiet. Han har bland annat varit i Malmö, Göteborg, Eskilstuna, Nyköping, Örebro och Borlänge.

Går det bra?

– Ja, för att vara ett nybildat parti går det bra. Efter valet kommer fler medlemmar och då kommer en riktig organisation på plats. Det är en utveckling som är nödvändig, men i början är det de som finns på plats som leder.

Om Nyans kommer in i Stockholm och får en vågmästarroll, vilken sida väljer ni då?

 – Det är politiken som ska styra oss. De som gynnar samhället ska vi samarbeta med.

Samarbetar ni även med SD?

– Jag tror inte att det blir aktuellt. Men principen är att vi ska titta på sakfrågorna i första hand, inte parti eller person. 

Allt börjar med skolan, skolan är samhällets vagga

– Jag har mycket erfarenhet och ett mycket enkelt program, som utgår från att varje elev har rätt till en värdig skola. I den kommunala skolan är det elevernas och föräldrarnas ansvar. Men det ska vara skolans ansvar att eleverna ska klara skolans mål. Allt börjar med skolan, skolan är samhällets vagga.

Bashir Aman säger att han vill skapa fler jobb.
– Jag har under många år sett hur skolresultaten ser ut om elevens föräldrar arbetar eller om de inte gör det. Ta pappan till en kurs, utbilda honom till taxichaufför, busschaufför eller lokförare, istället för att han sitter och spelar kort och dricker kaffe. Det ger skatteintäkter, istället för att ge honom bidrag.

Tycker du att de arbetslösa är lata?

– Nej, alla vill jobba, men kanske språket hindrar dem, kanske kursen är för dyr. Vi borde korta vägen till arbete, med riktade insatser, även om språket är svagt. Inom kort kommer alla 40-talister att lämna arbetsmarknaden, låt oss ta till vara varenda människa som behöver jobb.

Vad gör ni lokalt för klimatfrågan?

– Konkret så vill vi göra kollektivtrafiken gratis. Då behövs inga vakter, ingen behöver betala böter, rörligheten ökar. Det kommer inte att bli en förlust för staden, tvärtom.

Men så började Bashir Aman planera att öppna en muslimsk bank

Bashir Aman kom till Sverige 1990 och sedan 1994 bor han i stadsdelen Rinkeby-Kista. I 20 år var han rektor för Al-Azharskolan. Sedan fortsatte han starta och driva skolor som koncernchef och ordförande i stiftelsen Al-Azhar. Sammanlagt ingick nio skolor i koncernen; förskolor, grundskolor och gymnasier, i Stockholm, Göteborg och Örebro. Men så började Bashir Aman planera att öppna en muslimsk bank. Han lånade 10 miljoner från sin egen skola, och det skulle han inte ha gjort. Han dömdes till 4,5 års fängelse och satt i tre år. I slutet av förra året släpptes han.

– Jag fick sju års näringsförbud, hälften är avklarat. Jag kommer att jobba, som rådgivare och konsult. Men jag är van att jobba för mig själv, inte för andra, det är ovant. Något kommer jag att hitta på, det är klart.

Har du några ”skelett i garderoben” förutom att du dömdes till 4,5 års fängelse för grov ekonomisk brottslighet..?

– Nej, jag jobbar offentligt, hela tiden, och har inget att dölja. Istället är jag stolt över det som jag har gjort för samhället. Jag har jobbat för samhället, byggt och utvecklat samhället.

Varför ska folk rösta på dig?

 – För att jag vill förändra till det bättre. De som känner mig, de vet att jag kan förändra. Jag har gjort det, jag är beprövad. Jag har utvecklat skolsystemet och vi har drivit på utvecklingen i Järva när gäller skolan. Jag har bakgrund och historia, har jobbat ideellt hela mitt liv, både i Somalia och i Sverige.

Vad är det bästa med Järva?

– Folk känner varandra, man känner sig hemma här i ”Somalitown”.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Efter svaret på sista frågan skrattar Bashir Aman gott.
Print Friendly, PDF & Email