Nu startar demokratiambassadörernas arbete i Järva. I Framtidens hus, på Rinkebystråket, höll tio ungdomar mellan 16–19 år en demokratikväll.
 – Demokrati handlar om möjlighet till förändring, berättar Sheyma Isse,19 år, en av demokratiambassadörerna.

Strax före 17.00 på fredagskvällen förbereder Duresameen och Sheyma sitt första event som ambassadörer. Det ska bjudas på fika, diskussioner och föreläsningar om demokrati. Eventet är startskottet på ungdomarnas arbete som ska pågå fram tills sommaren. Flickorna hade precis varit ute på torget och gett ut flygblad till Rinkebyborna i hopp om att få dit människor.  

Jag vill vara med och bidra till en förändring i utsatta områden

 – Jag är ganska intresserad av samhällsfrågor och politik. Jag vill vara med och bidra till en förändring i utsatta områden genom att hjälpa folk få kunskap om hur man kan bidra i ett demokratiskt samhälle. Till exempel har resurser bort prioriterats från utsatta områden och jag vill hjälpa till att få dem tillbaka, säger Duresameen Ahmad, 18 år.

Insatsen är en del av ett större projekt, ”Vem bryr sig”, som stiftelsen The Global Village är initiativtagare till.  Framtidens hus är en samarbetspartner och där är ambassadörerna verksamma. Ungdomarna får möjlighet att tillsammans arrangera workshops, evenemang och andra aktiviteter. Syftet är att ge mer kunskap om demokrati till andra unga i området, bidra med bättre verktyg och metoder för att göra sin röst hörd.

När unga arrangerar blir aktiviteter mer intressanta för andra ungdomar

 – Vi kommer använda alla deras tankar och vill att ungdomarna utformar programmet. Alla workshops och framtida aktiviteter ska ske både med deras hjälp, förslag, tankar och idéer. När unga arrangerar blir aktiviteter mer relevanta och intressanta för andra ungdomar. Trots allt är unga experter på vad som lockar jämnåriga. Det är en lärandeprocess, där man får vara med och göra misstag. Vi kommer stötta dem på olika sätt och handleda, berättar Ellen Samuelsson, ungdomshandledare på Framtidens hus.

När kvällen sätter i gång har ett gäng ungdomar samlats. Demokratiambassadörerna visar upp sina presentationer på den stora skärmen. I de nya lokalerna diskuteras olika påståenden; allt från ”borde man sänka rösträtten till 16 år”, till en debatt om dödstraff. Ambassadörerna leder diskussionerna i par. Däremellan ordnas en fikapaus, under tiden spelar musik i bakgrunden medan folk pratar och äter. Handledarna ser på.  

 – Det handlar hela om att få kontakt med den som är intresserad och bara vill lära sig mer, men även att hitta den som har ett lågt förtroende för politiken och förmedla kunskap som kan förändra den inställningen, säger Ellen Samuelsson.

Temat demokrati kommer uttryckas på olika sätt, till exempel via det skrivna ordet, konst eller sociala medier. Uppdraget handlar om att skapa en plattform för unga med unga, ge en möjlighet att uttrycka sig och bistå med redskap för att bli aktiva medborgare. När kvällen börjar gå mot sitt slut städar ungdomarna efter sig. Dagen därpå ska de reflektera över vad som gick bra och mindre bra. Dessutom ska de planera vidare inför våren. Demokratiambassadörerna arrangerar aktiviteter flera gånger i månaden antingen i Framtidens hus i Rinkeby eller Husby. 

Lul Warsame
Ellen Samuelsson, handledare på Framtidens hus.
Print Friendly, PDF & Email