En man målar en banderoll med ordet Hyresstopp.

Medan prognosmakarna hoppas på fallande inflation ner mot två procent nästa år är det hittills väldigt tyst om att fastighetsägarna tvärtemot vill driva igenom de största hyreshöjningarna någonsin den 1 januari 2024, högre än årets. Medan Fastighetsägarna kräver 12 procent har även allmännyttan i Stockholm precis gått ut med krav på 8,7 procent.

För att stoppa en sådan chock krävs först och främst massiva protester från hyresgästerna, som vi vet har mycket svårt att klara nya kostnadsökningar! Det handlar inte bara om pengar utan även om trångboddhet, sämre möjligheter för våra barn till studiero och ökad risk för att unga killar därför hänger ute och riskerar att dras in i kriminalitet. 

Här i Husby genomförde vi därför den 26 oktober ett viktigt stormöte i Folkets Husby som manade till gemensam kamp för kraven på hyresstopp 2024 och en ny social bostadspolitik. Arrangörer var de tre lokala hyresgästföreningarna på Bergengatan, Oslogatan och Trondheimsgatan tillsammans med Ort till ort och Norra Järva Stadsdelsråd, med stöd av de större Hyresgästföreningarna både på Järva och Södermalm. 

Annons:

Nästa steg blir en gemensam demonstration av alla hyresgästföreningarna i Stockholms tio stadsdelar utanför stadens budgetfullmäktige onsdag den 22 november kl 16.30-17.30, med krav på att den styrande majoriteten i S, V och MP tar sitt politiska ansvar och till att börja med sätter stopp för i hyreschocken i stadens allmännytta. 

Största vikten läggs vid fastighetsägarnas kostnadsökningar

Illa är att Hyresgästföreningen i Sverige har bundit sig till en trepartsöverenskommelse med Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta som i hög grad gör hyresförhandlingarna till en räkneövning där den största vikten läggs vid fastighetsägarnas kostnadsökningarna under de tre senaste åren för räntor, inflation, avgifter, BNP och kostnader för förvaltning och underhåll. 

Då kan det främförallt bli de tre senaste årens rekordhöga inflation som slår igenom på hyrorna nästa år. ”Var beredd på en rejäl hyreshöjning nästa år. Allt pekar på rekordbelopp i årets förhandling”, varnar en artikel i Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra.

Ytterst oroande är också att Hyresgästföreningens förhandlare gentemot Stockholmshem redan innan förhandlingarna på allvar har startat har backat från våra krav på stopp med ett motbud på 3,3 procent, vilket pekar mot en kompromiss på en högre nivå än årets höjningar.

Av trepartsöverenskommelsens fem faktorer sticker särskilt fastighetsägarnas ökade ränteutgifter med i snitt 57 procent de tre senaste åren ut.

28 privata fastighetsföretag har under de senaste fem åren haft en samlad vinst på 143 miljarder

– Räntekostnaderna är rätt dominerande nu och har stigit så mycket att de är drivande, säger Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna.

Det betyder att de privata fastighetsägarna som Victoriahem vill få hyresgästerna att stå för de lånekostnader som de har tagit för att bekosta de tio senaste årens svindlande fastighetsaffärer och de lysande vinster som detta har gett under lång tid. Inom allmännyttan övervältras en stor del de drastiskt ökade lånekostnaderna för nyproduktionen även på hyresgästerna i det redan befintliga beståndet.

Varje hyresgästförening borde givetvis stå på vår sida och utgå från att fastighetsägarna under flera årtionden har gjort feta vinster på bekostnad av hyresgästerna. Enligt en färsk rapport som beställts av Hyresgästföreningen själv har 28 undersökta privata fastighetsföretag bara under de senaste fem åren haft en samlad vinst på 143 miljarder kronor. Även om de minskade i år gjorde de så sent som 2022 en vinst på 25 kronor på varje hundralapp som betalades i hyra. Och läget är inte sämre i den betydligt mindre skuldtyngda Allmännyttan än i de privata jättarna.

Ska inte Hyresgästföreningen för en gångs skull slå näven i bordet?

Så ska då inte Hyresgästföreningen för en gångs skull slå näven i bordet?

De tio hyresgästföreningarnas flygblad tar också avstamp i detta och listar en rad fakta som motiverar kravet på hyresstopp:

• Hyrorna har gått upp dubbelt så mycket som konsumentprisindex sedan år 2000.

• En hyresgäst har i genomsnitt 33 procent lägre inkomst än de som bor i ägt boende.

• En ensamstående mamma betalar uppemot 70 procent av sin inkomst i hyra.

• Den allmänna pensionen före skatt är i genomsnitt 14 300 kronor för kvinnor och 17 100 kronor för män. Många saknar eller har låg tjänstepension.

• Vinsten hos de allmännyttiga bostadsbolagen var 1,8 miljarder kronor 2022. Och vinsten hos de privata fastighetsägarna är 25 kronor på varje inbetald hundralapp. Frågan ställs i flygbladet: var vi ska bo, vi som inte har råd att betala? Med nya rekordhöjningar 2024 efter 2023 års kan ”renovräkningar” åtföljas av ”hyreshöjningsvräkningar”!

Vem ska styra bolagen om inte deras egna styrelser?

Demonstrationen utanför Stadshuset den 22 november syftar först och främst till att sätta press på det ”rödgröna” styret i Stadshuset och därmed även i styrelserna i Svenska bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder att ”ta sitt ansvar”. I budgeten ingår även ägardirektiven till stadens bolag.

Argumentet att politiker inte direkt kan påverka hyresförhandlingarna duger inte – vem ska styra bolagen om inte deras egna styrelser?

Ett hyresstopp i Stockholms allmännytta skulle även stärka hyresgästerna i de privata förhandlingarna inte bara i Stockholm, utan landet runt. Och det handlar inte bara om ekonomi.

– Jag är själv uppvuxen här, jag känner att det här är gränsen. Man gör så att familjer med dålig ekonomi tvingas välja att betala hyran framför att köpa mat till barnen, varnade småbarnsföräldern Aweis Abdulkadir på stormötet i Folkets Husby och påpekade att om de prioriterar maten förlorar de bostaden och i förlängningen barnen; socialen får mer att göra och kriminaliteten skulle öka.
– Det här är större än hyreshöjningar, sade han.

Arne Johansson, Norra Järva Stadsdelsråd

Print Friendly, PDF & Email