I slutet av förra året fick Nyhetsbyrån Järva besök av Danmarks största dagstidning Politiken. Journalisten Lars Eriksen skulle tillsammans med fotografen Benjamin Voldum Krog beskriva läget i svenska samhället.

Vi på Nyhetsbyrån Järva är restriktiva när andra medier vill besöka oss av flera skäl. Först och främst har vi inte tid, vi arbetar hårt. För det andra är det tröttsamt med de förutfattade meningar som journalister ofta har när de kommer; om oss, om Rinkeby och om hela Järva. Men vi gör undantag, som den här gången.

Det är märkligt hur skilda uppfattningar det finns om vår tidning. En del ser oss som de grinigaste reportrarna, som BARA kritiserar. De tycker att vi borde fokusera mer på det som är ”trevligt och positivt”. Medan andra tror att vi BARA skriver om det som ”är trevligt och positivt”. Medan vi vill granska makten och skriva både om det som är bra och det som är dåligt. Precis så som en lokaltidning ska fungera.

Annons:

Rubriken är Folkhemmet blöder

Hur blev det danska reportaget då? Jo, ungefär som väntat. Rubriken är Folkhemmet blöder och en ingress till en av artiklarna lyder:

Gängkriminaliteten härjar i Sverige, där våldet har blivit så grovt att man börjat tala om barnsoldater på gatorna. Vad var det som gick fel i folkhemmet, där humanismen skulle hålla ihop nationen? Sverige har aldrig varit så splittrat som nu.

Faysa Idle är intervjuad, Diamant Salihu också. De skulle intervjua en socialdemokratisk riksdagsledamot också, men eftersom Politikens sida är låst (och helt hopplös att söka på) vet jag inte med vem, eller om, det blev.

Intervjun med mig fick jag godkänna, så allt gick korrekt till. De vinklade på att Yasin bara lät sig intervjuas av Nyhetsbyrån Järva, och jag berättar lite om tidningens historia, gormar lite om mediabevakningen och avslutar med att redovisa resultaten från Folkets Husbys trygghetsundersökning. Ungefär som väntat.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Benjamin Voldum Krog och Lars Eriksen
Print Friendly, PDF & Email