ett svenskt pass.

Idag, lördag den 17 december, kan den som vill få hjälp att ansöka om svenskt medborgarskap. Miljöpartiet i Järva kommer till Rinkeby Folkets Hus mellan 13 och 16 för att erbjuda vägledning och svara på frågor.

Du behöver inte boka i förväg, det enda du behöver göra är att ta med dig svenskt id-kort, hemlandspass och id-kort, om du har ett sådant. 

Lisa Carlbom är gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms Stad och sitter i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd som har tagit initiativet.  
– Vi kommer hjälpa till med att ansöka med blanketter. Det är inte särskilt svårt men det finns ingen myndighet i Stockholm som hjälper till med det. 

Annons:

Statens servicecenter utför tjänster för Migrationsverket på ett antal kontor runt om i Sverige och kan hjälpa till med ansökan om svenskt medborgarskap. Men i dagsläget finns det inget kontor i Stockholm som erbjuder den typ av service. 

Det börjar bli bråttom

– Det bor många i Järvaområdet som inte är svenska medborgare. Men kan man ansöka om medborgarskap ska man göra det nu, säger Lisa Carlbom. 

Skärpta krav för att bli svensk medborgare är ett av de förslag som det nya Tidöavtalet innefattar. Avtalet består av cirka 200 förslag som den nya regeringen har förhandlat fram. Lisa Carlbom menar därför att det kommer bli svårare att bli svensk medborgare i framtiden. 
– Det börjar bli bråttom, säger Lisa Carlbom.

Hon berättar att initiativet är en del av ett större syfte. 
– Vi vill försvara mänskliga rättigheter, mer än bara politiskt. 

Agnes Cohn

Print Friendly, PDF & Email