Redan ute på gården, utanför studion på Eggeby gård, så hörs musiken. Därinne sitter Örjan Hultén på piano och jammar tillsammans med två unga killar på trummor. Det är första dagen på det första dagkollot med musik.

Fyra musiker jobbar tillsammans med en grupp ungdomar i olika åldrar i tre olika rum. Örjan Hultén, som är tillförordnad verksamhetschef på Järva Folkets Park, var den som drog igång musik-kollot.

– Jag fick reda på att det gick bra att söka stöd för ungdomsverksamhet och då berättade jag om min idé att ordna ett dagkollo. De uppmanade mig att söka direkt.

Annons:
Annons:

Vi har inte pratat så mycket om att det är jazz vi lär ut

Han fick medel för 15 barn och fyra lärare i en vecka, veckan direkt efter skolavslutningen. Lärarna är alla jazzmusiker; förutom Örjan är det Ira Mogilevsky, Fredrik Rundqvist och Filip Augustsson.

– Vi har inte pratat så mycket om att det är jazz vi lär ut. Men någonstans i botten så finns det som ett språk.

Svårigheten var att nå ut med information om verksamheten i tid. Örjan och Ira har varit runt för att informera om dagkollot.

– Min tanke var att vi skulle nå dem som inte har föräldrar som sätter sina barn i Kulturskolan. Vi var på Blå Huset och pratade med ungdomarna där, på medborgarkontoret och pratade med några föräldrar och så nådde vi några under aktiviteter som vi hade under Järvaveckan.

Så till slut fick de ihop en grupp unga som vill komma och spela. 

– De får prova olika instrument, olika rytmer, lyssna på olika sorters musik och se om de hittar något. Vi får se hur det blir, säger Ira Mogilevsky.

Tanken är att de jobbar med en låt per dag.

– På fredag har vi samlat på oss fem låtar och då ska vi ha ett uppspel, bara för varann, säger Örjan Hultén.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email