Mohamed Nuur

Vi lever i en svår tid. Vi vet att klyftorna ökar i vår samhälle. Vi vet vad problemet är och vilka utmaningar som finns och även vad orsaken till utmaningarna är. Men ändå finns partiledare, så som statsministern och statsministerkandidaten, som vill vinna röster genom att prata om förorten och dem som bor där som individer som inte vill göra något. 

Man pratar om att lära sig svenska, när man är fullt medveten om att det finns människor som pratar flytande svenska, men ändå inte kommer in på arbetsmarknaden. 

Man pratar om att nyanlända kvinnor behöver komma in i samhället, när man inte låter dem återförenas med sina barn. Man kräver att de ska söka bostad när bostadsbristen är enorm, man förväntar sig att de ska hitta ett arbete när det inte finns jobb.

Annons:

Politiker idag har med sin passivitet låst människors fötter och samtidigt säger de på bästa sändningstid att människor ska gå. 

Vi måste ställa högre krav på dagens politiker

Vi måste ställa högre krav på dagens politiker. Det är de som har fått mandat av befolkningen att bedriva en bostadspolitik som gör att de 600 000 bostäder, som fattas nationellt, byggs. 

Det är de som fått vårt mandat att föra en arbetsmarknadspolitik som gör att de som redan arbetar får tillräcklig lön att leva på och att de som står i kö till arbetsmarknaden har ett arbete att gå till. 

Tage Erlander såg på sin tid problemen, han slet sitt hår, utarbetade en vision, sedan verkställde man visionen och det var så Sveriges folkhem byggdes. 

Häromdagen pratade statsministern om att utreda något som heter ”aktivitetsplikt”, men det sjuka med det förslaget är att det redan existerar! Den som får bidrag och kan arbeta måste ställa sig till arbetsmarknadens förfogande och dagligen bevisa hur många arbeten man har sökt. Ändå kan statsminster komma undan med ett sådant uttalande. 

Det var inte så länge sedan som förra partiledaren för Liberalerna, Nyamko Sabuni, sade att man ska vräka föräldrar från lägenheten om de stöder sina kriminella barn. Ett sådant regelverk finns redan, om det går att bevisa att en familj hjälper en familjemedlem att bedriva kriminell verksamhet från familjens lägenhet. 

Vi har brist på visioner och visionärer

Sverige har inte brist på pengar, för vi är rikare än någonsin. Men vi har brist på visioner och visionärer. Vi har brist på politiker som sätter Sverige före sina egna ambitioner. Vi har politiker som sitter på makten för maktens skull. 

Och vad är det vi har kvar? 

Vi har kvar utmaningarna.
Vi har kvar klyftorna.
Vi har kvar område efter område som fallerar för att reformerna uteblir. 
Vi har en sjukvård och sjukvårdspersonal som går på knä. 
Vi har flera generationer som bor under samma tak för att politikerna inte kan bygga de bostäder som behövs. 

Dagens politiker är inte värda att leda vårt land. Om de har slut på visioner om hur Sverige ska styras borde de bänkas. I varje partiledaredebatt står de och rabblar samma sak om och om igen och ändå är verkligheten densamma. Det är dags för den nya generationen att ta över, oavsett om de bor i förorten eller på landsbygden, som har idéer som kan lyfta Sverige. 

Mohamed Nuur, 
riksdags- och kommunkandidat för Vänsterpartiet 
Print Friendly, PDF & Email