björkskog + staket

Stängsel och patrullerande väktarbilar på Järvafältet ska skydda det omdiskuterade bygget av begravningsplatsen. Men kostnaderna skenar. Bara bevakningen kostar mer än en miljon i månaden.

Drygt 11 miljoner kronor, det blev notan för bevakningen av det instängslade bygget av Järva begravningsplats 2021. Stockholms stads kyrkogårdsförvaltning har betalat över en miljon i månaden till bevakningsbolaget Avarn under tio månader förra året. 

Begravningsplatsen byggs vid Granholmstoppen på Järvafältet och tar mark från den populära discgolfbanan som ligger där. Bygget har kritiserats hårt och anledningen till den kostsamma bevakningen sägs vara skadegörelse. 

Annons:

Politikerna har valt den olämpligaste marken, därför blir byggkostnaderna så höga

Det moderata borgarrådet Dennis Wedin kommenterar kostnaderna i ett mejl till Nyhetsbyrån Järva:

”Sedan bygget av Järva begravningsplats inleddes har platsen blivit utsatt för sabotage och förstörelse. För att kunna säkra tryggheten på arbetsplatsen och förhindra ytterligare skadegörelse har vi behövt anlita ett vaktbolag för att bevaka platsen. Vi har även behövt sätta upp nytt skyddsstaket flera gånger om eftersom det har rivits ned i omgångar. Detta har kostat skattebetalarna 11 miljoner kronor helt i onödan.”

Sammanlagt beräknas bygget av Järva begravningsplats kosta 357 miljoner, enbart i den första planerade etappen. Det är betydligt mycket mer än begravningsplatser i motsvarande storlek kostat tidigare. Kampanjen Låt Parken Leva som vill bevara discgolfparken och förlägga begravningsplatsen en bit bort, vid Akallalänken, är mycket kritiska.

– Politikerna har valt den olämpligaste marken, därför blir byggkostnaderna så höga. De har valt att förstöra en populär park, därför behöver bygget bevakas. Dessa kostnader är en direkt konsekvens av deras val av plats, säger Nina Masreliez Kvarnborg från Låt Parken Leva i ett pressuttalande.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email