Två unga kvinnor sitter och broderar
Anna Stivensson och Veronica Ihrfors

Tensta konsthall bjöd in till en kurs i ullbroderi. Ett fyrtiotal deltagare har trotsat de isiga gatorna, och tagit sig till konsthallen. Det är kvinnor i olika åldrar, några barn och ett par män.
– Det är både överraskande och roligt att så många är intresserade, säger ledaren Jenny Hillevi Larsson.

På det stora bordet i klassrummet finns material för att brodera, papper och pennor för att kunna skissa och några böcker om broderi att hämta inspiration ur. Många ser ut att veta precis vad de håller på med, medan andra inte är så vana.
– Min syster lärde mig hemma i Turkiet när jag var tonåring, säger Ayse Erdemli.

Hon tar fram sin telefon och visar bilder på fantastiska alster, broderade gardiner, virkade dukar och mycket mer. Hon säger att hon gärna velat lära sina nu vuxna barn, men att de inte har varit intresserade.

Annons:

Kvinna som sitter och broderar
Ayse Erdemli

En bit ifrån Ayse sitter Veronica Ihrfors och Anna Stivensson. Anna har precis börjat sy, hon berättar att motivet ska bli ett fikon i genomskärning och visar sin skiss. Veronica syr vad som ser ut som en fyrkant i vitt garn på blå botten.
– Det ska bli illustrationen till min masteruppsats. Jag pluggar till arkitekt på KTH, och det ska föreställa en limträskiva som kan användas i huskonstruktioner, säger hon.

En av männen som deltar säger att han tycker att det är kunskap alla bör ha, att själv kunna sy i en knapp eller laga ett trasigt plagg.
– Jag brukar laga mina arbetskläder till exempel, säger han.

Kursen leds av Shamiran Adam och Jenny Hillevi Larsson, som båda är med i P.A.N.G, ett kollektiv av textilkonstnärer.
– Shamiran är den mer pedagogiska av oss, så idag är jag med och stöttar henne. Det är många som vill ha hjälp i början, men efter en stund brukar vi kunna sitta ner och brodera vi också. 

Kvinna som står och håller en trådgalje med garnlängder o olika färger
Jenny Hillevi Larsson

Hon säger att det är roligt att intresset är så stort, och att det är kunskap som håller på att försvinna. Slöjdlärare slår larm om att allt fler barn inte kan klippa, knyta ihop två trådar eller klara av det enklaste pyssel.
– Vi samarbetar med en del skolor för att väcka intresse och sprida kunskap, säger Jenny Hillevi Larsson.

Det surras runt bordet, och önskemål om flera kurstillfällen hörs från flera håll.


Annika Skarf

Kursen var ett samarbete med ABF Stockholm och Tensta konsthalls kvinnocafé
Följ P.A.N.G på @pangneedlework

Print Friendly, PDF & Email