Omkring 14 barn och åtta vuxna var på plats för att lyssna till sagostund och prata med en livs levande brandman på Husby bibliotek i eftermiddags. Tillfället, som är en del av bibliotekets informativa verksamhet, riktade sig främst till barn från 4 år.

Bibliotekarie Sarah Gylje hälsade alla välkomna och berättade om upplägget att de först skulle läsa högt ur en sagobok och sedan få lyssna till den tidigare deltidsbrandmannen Fredrik Strandberg.

Boken Brandmannen av Ando Twin och Lucy M. George (Känguru 2017), beskrev med hjälp av illustrationer hur karaktären Frank agerade i olika situationer på jobbet. Samtidigt med högläsningen visades bokens sidor på en skärm och på ett bord framför fanns ytterligare barnböcker med relaterat innehåll att låna.

Annons:

Det där med att vi räddar katter stämmer inte

Fredrik Strandberg och Sarah Gylje.

Efter att Sarah läst färdigt stannade de på sista bilden för att prata med den ”riktiga” brandmannen Fredrik Strandberg. Sarah undrade om han kände igen de arbetsuppgifter som Frank utförde i boken.
– Det där med att vi räddar katter stämmer inte. Om en katt klättrat upp högt någonstans kommer den oftast ned av sig själv, sade han.

Sedan forsatte Fredrik med att berätta om och visa bilder från sina tidigare räddningsuppdrag. När barnen fick tillfälle att ställa frågor undrade någon om skummet på en av bilderna var snö. En annan om de inte kunde testa brandlarmet inne på biblioteket…

Bibliotekarie Sarah Gylje berättade till Nyhetsbyrån Järva att de börjat anpassa lördagstillfällena mer till yngre.
– Vi brukar ha läsfrämjande insatser och information på lördagar, tidigare för lite äldre, om till exempel nationella minoriteter. Nu har vi anpassat oss lite eftersom vi har jättemånga unga besökare.

Vi hade pratat ganska länge om att vi ville ha blåljuspersonal hit

Idén till just detta tillfälle föddes egentligen när hon och Fredrik blev kollegor.
– Vi hade pratat ganska länge om att vi ville ha blåljuspersonal hit till Husby, så när Fredrik började som tekniker och grafisk formgivare hos oss i Kista bibliotek kom tanken att vi kunde bjuda in honom.

Efter presentationen blev det fika och utdelning av bibliotekets egna informationsmaterial. Häftet, som tagits fram tillsammans med Fredrik, består av olika brandrelaterade illustrationer och instruktioner, som kan färgläggas. De som ville fick sedan stanna kvar för att måla vid ett ritbord och kunde fortsätta att ställa frågor. Fredrik förklarade bland annat att ”brandkår” är ett äldre ord för räddningstjänst och att omkring två tredjedelar av Sveriges brandmän jobbar deltid.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email