Hyresgästföreningen Järva drog igång sin kampanj inför valet på Rinkeby torg, på lördagen i det ruggiga aprilvädret.
– Bostadsfrågan måste upp på agendan inför valet, säger Ann Margarethe Livh, som är ordförande.

I hela landet hölls manifestationer för hyresrättens bevarande. På förmiddagen samlades man på Rinkeby torg, för att sedan bege sig in till Sergels torg, där en större protest med lokalföreningar från hela länet ägde rum på eftermiddagen.
– I Järva arbetar vi främst med tre frågor: Vi kräver en rättvis bostadspolitik, där de som äger sitt boende inte längre ska subventioneras med till exempel ROT-avdrag och ränteavdrag, vi arbetar för att stärka hyresgästernas inflytande och för att kräva billigare nyproduktioner, säger Ann Margarethe.

Hyresrätten är hotad från flera håll

Annons:

2021 stoppades bland annat planerna på att genomföra marknadshyra i nyproduktion genom protester, men det är ett beslut som kan ändras fort.
– Det är otroligt viktigt att människor sätter sig in i hur hyresrätten är hotad från flera håll. Det som behövs är fler billiga bostäder, stora lägenheter för att motverka trångboddhet, såväl som små lägenheter så att unga kan flytta hemifrån. I Stockholms Stad till exempel, har det på några år gått från ett byggmål på 3000 nya hyresrätter per år, till 600, säger hon.

Renovräkningar och utförsäljning av befintliga hyresrätter måste också stoppas

Hon pekar också på att lagstiftning behöver ändras, så att till exempel ett bostadsbolag som tar dåligt hand om sina fastigheter, inte får lov att bygga nya och att det inte ska gå att köpa upp fastigheter och omvandla till bostäder med korttidskontrakt, där vare sig reglerna för hyresgäster eller hotell kan appliceras.
– Så kallade renovräkningar och utförsäljning av befintliga hyresrätter måste också stoppas, säger hon.

Under tiden fram till valet kommer Hyresgästföreningen Järva att synas ute på gator och torg, bland annat under en kampanj  vecka 20, på Järvaveckan och på Nationaldagen.
– På Nationaldagen 6 juni kommer vi att ha ett tält på Rinkeby torg hela dagen, avslutar Ann Margarethe.

Annika Skarf

Foto: Hyresgästföreningen Järva

Print Friendly, PDF & Email