Bild: Caroline Lindroth Henriksson

Renoveringar som inte blir av, bristande underhåll och chockhöjda hyror är några av de problem som boende hos tre stora privata fastighetsägare i Järva vittnar om. Nyhetsbyrån Järva har granskat Samhällsbyggnadsbolaget, Landia och Victoriahem.

2019 köpte Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) kvarteret Nybykroken i Rinkeby. Nyhetsbyrån Järva har träffat ett dussintal boende som vittnar om flera problem som har uppstått sedan dess. Alla vill inte träda fram med namn.
Förr kallades Nybykroken för Rinkebys Östermalm. Nu ser det ut som värsta slummen, säger två av dem.

Kyriakos. Bild: Jesper Brännmark

Annons:

I stället för att fixa problemet så ber hyresvärden mig att sätta in ett eget element

Temperaturen i Kyriakos lägenhet. Bild: Jesper Brännmark

Ett problem för hyresgästerna är inomhustemperaturen i lägenheterna. Miljöförvaltningen har de två senaste åren tagit emot fem klagomål angående temperaturen i lägenheterna på Nybykroken. Enligt Folkhälsomyndigheten är det en olägenhet för människors hälsa om temperaturen är under 18 grader under en längre tid. En som vittnar om problemet är hyresgästen Kyriakos.
– I min lägenhet är det bara 17 grader. I stället för att fixa problemet så ber hyresvärden mig att sätta in ett eget element. Vi lever i Sverige, inte i Brasilien, säger Kyriakos.

Elena Eek. Bild: Caroline Lindroth Henriksson

– När SBB kom hit sänkte de värmen i huset, allt har blivit sämre, påstår Elena Eek.

Andra boende vittnar om bristande underhåll av lägenheterna. En hyresgäst som vill vara anonym säger att SBB anlitade målare för att dölja mögel.
– Jag har fått mögel i badrumstaket. SBB anlitade en målare för att täcka möglet. Nu har de svarta fläckarna kommit tillbaka, säger hen.

SBB har fått bygglov för att bygga nya bostäder på parkeringen i området, vilket upprör flera boende.
– Hur kan de få tillstånd till att bygga ett nytt hus här när de inte kan ta hand om de som redan finns? Lägg pengarna på oss i stället, säger Barbro.

Flera boende önskar att kontakten med de ansvariga för fastigheterna var bättre.
– SBB tar emot alla felanmälningar men vill inte bemöta problemen. Det finns folk som bott här i 50 år och deras röst räknas. Man kan inte behandla sina hyresgäster så här, säger Elena Eek.

Bild: Jesper Brännmark

SBB:s områdeschef Ilhan Demirkiran delar inte bilden av kommunikationssvårigheterna med hyresgästerna. Förra året arrangerade SBB en mötesdag när ansvariga var på plats på Nybykroken. Han minns att det då var en god uppslutning och diskussion.
– Jag upplever inte att det finns några kommunikationssvårigheter. Flera av de äldre damerna i huset har mitt telefonnummer. Men de ringer inte längre. Vilket jag endast ser som positivt.

Ilhan Demirkiran vet om att det tidigare har varit ett problem med låga temperaturer i lägenheterna på Nybykroken, men att SBB gjort omfattande arbeten för att få bukt med dem. Enligt honom kan vissa lägenheter fortfarande misslyckas med att hålla tillräckliga temperaturer, men hävdar att ansvariga i så fall kommer dit och åtgärdar problemet.

När han får veta att flera hyresgäster endast har 17 grader i sin lägenhet håller han med om att det är för lågt.
– Det är givetvis inte okej. Vi ska inte ha 16–17 grader i lägenheterna.

Angående möglet som målats över säger Ilhan Demirkiran att han inte fått ta del av någon felanmälan.
– Jag har mycket svårt att se att man skickar en målare för att måla över mögel. Det vet ju alla som jobbar inom förvaltning att det inte är korrekt, säger han. 

SBB: Nybykroken ägs av koncernen Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB som 2021 redovisade en vinst på 824 miljoner kronor och delade ut 1,8 miljarder kronor till sina aktieägare. Bolaget är högt belånat och har efter de stigande räntorna hamnat i finansiell kris. Dess grundare och VD Ilija Batjlan har nyligen avgått. Sedan den 21 juni gick Finansinspektionen ut med att de kommer att undersöka om SBB har överträtt gällande redovisningsregler för att se om de ska ingripa mot företaget.


En bil som tillhör Landia står utanför ett hus.
Bild: Kerstin Gustafsson Figueroa

Fastighetsbolaget Landia har köpt kommunala fastigheter i och runt Järvaområdet för en och en kvarts miljard kronor. I Bromsten har föräldrakooperativet Älgen haft en förskola sedan 1986. I samma fastighet rev Landia kontraktet med Fristad Serviceboende och alla pensionärer tvingades flytta, något som Nyhetsbyrån Järva tidigare rapporterat om

När kommunen sålde fastigheten till Landia upprättade den nya hyresvärden ett kontrakt med förskolan under 2021. Två månader senare sa Landia upp kontraktet med verksamheten. Anledningen var att lokalen behövde renoveras. Förskolan räknade med att de skulle få återvända till lokalen efter renoveringen. 

Det förskolan inte visste var att Landia planerade en rejäl hyreshöjning – från cirka 200 000 kronor till 400 000 kronor per år. Om inte förskolan accepterade den dubbelt så höga hyran så skulle de behöva flytta sin verksamhet.

Förskolan anmälde Landia till hyresnämnden eftersom de tyckte att hyreshöjningen var oskälig. Hyresnämnden medlade fram en hyra som båda parter accepterade. Enligt hyresnämndens dokument blir den nya hyran 280 800 kronor per år från 2025 och framåt. Alltså en betydligt lägre hyra än Landias första förslag.

Förskolan vill inte ställa upp på intervju eftersom de ogärna tar upp konflikten igen. 

Vi kom överens tillsammans med hyresgästen om en lämplig och långsiktig hyra

Landias styrelseledamot Olof Rämsell vill inte prata med nyhetsbyrån Järva per telefon, men ger sin syn på situationen skriftligen i ett mejl. Han menar att deras ursprungliga bud på ca 400 000 kronor var skäligt. Bland annat eftersom hyresnivån per kvadratmeter var under marknadshyran och behövde justeras. 

Olof Rämsell skriver att han är nöjd med utfallet av medlingen:
”Vi kom överens tillsammans med hyresgästen om en lämplig och långsiktig hyra varför jag tror och hoppas att vi båda är nöjda med utfallet.”, skriver han.

Landia: Landia AB är en del av koncernen Ramstedt Gruppen AB, som 2021 omsatte drygt 140 miljoner kr. Under 2020 och 2021 delade koncernen ut 165 miljoner kr till sina aktieägare. Landia har köpt kommunala fastigheter i och runt Järvaområdet för en och en kvarts miljard kr.


Osman Adan och Noori Murad. Bild: Jesper Brännmark

Victoriahem äger många fastigheter i området och har bytt namn flera gånger, senast 2021 då de bytte namn från Hembla. Osman Adan är en av Victoriahems hyresgäster i Husby. Efter år av missnöje med att hyresvärden inte renoverar slitage i lägenheten har han tröttnat.
– Jag har väntat i sex år på att de ska renovera. Våra barn måste trivas. De ska inte behöva bo i mögel och smuts. Vi vill få den standarden vi betalar hyra för, säger Osman Adan. 

Jag hade rost i mitt kylskåp och fick en gammal kyl från en lägenhet som Victoriahem hade renoverat

Noori Murad bor också i en av Victoriahems lägenheter i Husby. Han menar att Victoriahem återanvänder gamla kylskåp från tidigare renoveringar.
– Jag hade rost i mitt kylskåp och fick en gammal kyl från en lägenhet som Victoriahem hade renoverat, i stället för en ny, säger Noori Murad.

Bild: Jesper Brännmark
Bild: Jesper Brännmark

I en annan av Victoriahems lägenheter bor Mona. Hon är missnöjd med underhållet av hennes lägenhet. Åren med utebliven renovering har lämnat spår. Hål i väggen, eluttag som hänger ut ur sockeln, svärtade fläckar på vardagsrumsgolvet och i hallen saknas delar av golvet.

Det senaste året har fyra av Victoriahems fastigheter i Husby anmälts totalt 31 gånger till hyresnämnden gällande bristande underhåll. På en innergård kommer en boende förbi och är upprörd.
– Om jag skulle göra en t-shirt skulle det stå ”Victoriahem ut ur Sverige”, säger Mahmoud Tarnini som bor i Victoriahems kvarter i Husby.

Bild: Caroline Lindroth Henriksson

Nyhetsbyrån Järva har haft återkommande kontakt med Victoriahem för att få en intervju. Victoriahem har skjutit intervjun på framtiden med hänvisning till att rätt personer ska få svara på våra frågor. 

Victoriahem: Victoriahem är Sveriges största fastighetsägare. De bildades 2022 efter en sammanslagning av företagen Hembla och Victoria Park. Victoriahem ägs av tyska fastighetsjätten Vonovia, som 2021 ägde över en halv miljon lägenheter. 2021 redovisade Vonovia en vinst på cirka 28,3 miljarder kronor, och en sammanlagd utdelning till sina aktieägare på cirka 15 miljarder kronor. 


bild på äldre man som tittar in i kameran framför röd stuga
Arne Johansson.

Arne Johansson är expert på bostadsmarknaden och har bott i Husby sedan 1976. Han säger att problemen med bristande underhåll inte är unikt för Järvaområdet, utan att det förekommer i de flesta miljonprogramsområden. 

Utöver bristande underhåll så utför vissa hyresvärdar styckvisa renoveringar. Enskilda lägenheter rustas upp men standarden på hela huset förbättras inte. Renoveringsmodellen de tillämpar ger stora vinster för fastighetsföretagen som hyresgästerna får betala för genom höjda hyror, samtidigt som de lever i ett konstant byggbuller.
– Konsekvenserna blir fattigdom och trångboddhet och detta går ut över barnen och bland annat deras skolresultat, säger han.

Arne Johansson anser att fastigheterna behöver helrenoveras och få en rimlig hyra.
– Det går inte att bara putsa på ytan. Underhållet har inte skötts och privata fastighetsjättar tar inte ansvar, säger han.

Jesper Brännmark
Caroline Lindroth Henriksson
Gustav Thoursie
Felix Stenqvist

Bokningen i tvättstugan på SBB:s Nybykroken hade ett ”tillfälligt avbrott” i sex veckor. Bild: Jesper Brännmark

Under våren har studenter från JMK, enheten för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet, samarbetat med Nyhetsbyrån Järva. Vi publicerar deras granskande artiklar under våren och sommaren.

Print Friendly, PDF & Email